Grad Ivanec

FOTO Odličan odaziv na ‘Pohod k Črlenom fratru’

Gladnih nije bilo.

Stotinjak izletnika u subotu se, 10. kolovoza, odazvalo pozivu Udruge Margareta iz Margečana te s parkirališta Lovačkog doma Šumski zec krenulo na pješački Pohod k Črlenom fratru. Pješačilo se do ostataka tajanstvene srednjovjekovne utvrde Gradišče na vrhu brda Cukovec, a pohod je vodio član Margarete Ivica Krznar, koji je uprizorio Črlenog fratra.

Kao što je poznato, na Gradišču se nalaze ostaci srednjovjekovne građevine u kojoj su stolovali vitezovi templari i/ili ivanovci. Budući da su i jedni i drugi nosili odore koje su sadržavale bijelu i crvenu boju, otuda je u narodu i ostala predaja o crvenim fratrima. Gradnja utvrde veže se uz 13. stoljeće ili ranije, a posebnu pažnju pobuđuju njene velebne dimenzije.

Specijaliteti sa starinskim „štihom“

Prilikom uspona Krznar je sudionicima skrenuo pažnju na pojedine usputne lokalitete i specifičnosti biljnog svijeta, dok je nakon dolaska ispričao više legendi i predaja o črlenimfratrima te o obližnjem vidikovcu Vražji stolček.

Članice Margarete za sve posjetitelje pripremile su i bogat gurmanski stol prepun delicija sa starinskim „štihom“, među kojima su bile i one koje su nekad davno sigurno bile na jelovniku črlenih fratrov. Uz domaći gulaš s pilećim nožicama, domaćini su izletnike ponudili i s domaćim krvavicama, bijelim žgancima s prženim lukom, salatom od ječma, špekomi sušenim kobasicama, kuhanim kožicama, sirnim i hajdinim štruklima, orasima itd.

Napici od ljubičice i matičnjaka

Okupljenima se obratila i Jelena Abramović, rođena Margečanka, koja živi u okolici Vrbovca. Ona u svom ekološkom vrtu na potpuno prirodan način uzgaja povrće, ljekovito i aromatično bilje te od njih stvara vrhunske organske proizvode. Uvjerili su se u to i svi nazočni koji su kušali vino od matičnjaka, liker od ljubičice te odlične namaze od cikle i patlidžana. Izletnike je obišao i Črleni fratar te ih počastio odličnim kupinovim vinom iz svoje klijeti.

J. Abramović ujedno je za sve zainteresirane održala radionicu u kojoj je spojila psihologiju, vrtlarstvo i kreativno izražavanje.

Na Vražjem stolčeku

Brojni izletnici potom su se spustili malo niže, do vidikovca Vražji stolček, gdje su snimili spektakularan pogled na dolinu Bednje i prekrasne fotografije zalaska sunca, koji je s ovog lokaliteta doista impresivan.

Povratak s Cukovca u dolinu uslijedio je oko 21 sat, pod svjetlima fenjera i baterija. Nakon povratka, izletnicima se pridružilo još stotinjak posjetitelja pa je druženje nastavljeno u dobroj atmosferi, uz kino na otvorenom, a gledao se film Sve što poželiš.

Budući da naš planet upravo prolazi kroz meteorski roj Perzeida, nakon filmske projekcije sve okupljene oduševile su brojne zvijezde padalice.

Manifestaciju podupro Grad

Slijedom iznimnog turističkog potencijala ove manifestacije, njeno je održavanje novčano podupro Grad Ivanec. Pridružili su joj se i posjetitelji iz šireg ivanečkog kraja, ali i Zagreba, Varaždina, Koprivnice, Marofa, Varaždinskih Toplica te iz Međimurja.

U ime Grada Ivanca, nazočili su joj zamjenik gradonačelnika Marko Friščić i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ljiljana Risek.

Napomenimo da se prilikom silaska s Cukovca teže ozlijedio vodič Ivica Krznar, međutim, nakon pružene medicinske pomoći, on se iste večeri ponovno pridružio manifestaciji. Želimo mu što brži oporavak!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije