Grad Novi Marof

Grad Novi Marof i ove godine potporama pomaže svojim pčelarima

U tu svrhu osigurano je 10000 eura.

Grad Novi Marof raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za očuvanje pčelinjeg fonda u 2024. godini, a u tu je svrhu osigurano 10.000 eura.

Iznos potpore je 8,00 eura po pčelinjoj zajednici, a maksimalan iznos po korisniku je 850,00 eura godišnje.

Potpore su namijenjene za djelomično pokriće troškova držanja postojećih pčelinjih zajednica, a cilj im je pomoći smanjenju gubitaka pčelinjih zajednica uslijed nedostatka pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja uzrokovanog nepovoljnim meteorološkim prilikama.

– Iako na vremenske uvjete ne mogu utjecati, pčelari svojim trudom i radom, kao i našom kontinuiranom podrškom ostvaruju pozitivne rezultate. Moramo svi zajedno voditi brigu o pčelama jer upravo one oprašuju 78 posto biljaka, a ostatak ostali kukci i vjetar. Upravo stoga, svake godine u našem proračunu izdvajamo određena sredstva za pčelare, svake godine sve više, a oni to na svoj način itekako vraćaju zajednici – kaže gradonačelnik Siniša Jenkač.

Korisnici potpora su poljoprivredni proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem, odnosno prebivalištem na području Grada Novog Marofa, upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka Hrvatskog pčelarskog saveza. Uvjet je i da nemaju dugovanja prema Gradu Novom Marofu, a ispunjavaju i druge uvjete i kriterije iz gradskog Programa potpora u poljoprivredi za razdoblje od 2022. do 2025. godine.

Javni je poziv otvoren od 13. kolovoza 2024. godine do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se rješavati prema vremenu zaprimanja do iskorištenja sredstava, odnosno zaključno do 30. studenoga.

Sve ostale potrebne informacije i obrasci dostupni su na službenoj internetskoj stranici Grada Novog Marofa.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije