VŽ kalendar

Prije 40 godina umro je Nenad Brixy

Rodio se u Varaždinskim Toplicama, a bio je profesionalni novinar u Varaždin, Rijeci, Zagrebu… a tu je naravno i Alan Ford.

17.8.1984. U Zagrebu je umro Nenad Brixy, novinar, književnik, autor popularnih humorističko-kriminalnih romana. Rodio se u Varaždinskim Toplicama, bio je profesionalni novinar u Varaždinu, Rijeci, Zagrebu, glavni i odgovorni urednik „Plavog vjesnika“, „Izbora“. Njegovi romani „Mrtvacima ulaz zabranjen“ i „Holivud protiv mene“ prevedeni su na mnogo europskih jezika i po njima snimljeni filmovi.

17.8.1901. Gradski magistrat prihvatio je odluku o osnivanju dječjeg zabavišta u Varaždinu. U zgradi zabavišta, negdašnjoj pavlinskoj vojarni, učiteljica Ivana Gotštarl dobila je stan, imala pravo na besplatni ogrjev, mjesečnu plaću od 25 kruna i po djetetu ubirala je jednu krunu mjesečno. Zabavište, vrtić, počeo je radom u listopadu 1901.godine.

17.8.1397. Poveljom kralja Sigismunda darovano je grofovima Celjski utvrđeni dvorac Vinicu kraj Varaždina. Već ranije grofovi Celjski dobili su u posjed varaždinsku starogradsku tvrđavu i dvorac Veliki Tabor u Hrvatskom zagorju.

17.8.1916. U Koškovcu kraj Varaždina rođen je Franjo Švelec,književni povjesničar, sveučilišni profesor, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Gimnaziju je maturirao u Varaždinu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je jugoslavistiku i doktorirao 1956.godine. Radio je kao asistent  na Katedri za stariju hrvatsku književnost zagrebačkog Filozofskog  fakulteta. Od 1978.godine bio je  profesor starije hrvatske književnosti na fakultetu u Zadru. Uređivao je znanstveni časopis «Zadarska  revija» i «Radove Filozofskog fakulteta». Autor je knjiga «Povijest hrvatske književnosti», «Iz naše književne prošlosti», «Po stazi netlačeni», «Iz starije književnosti hrvatske», napisao je književno-povijesnu monografiju  «Komički teatar Marina Držića», pisao je studije i priredio brojna djela hrvatskih književnika. Akademik Franjo Švelec umro je 26.prosinca 2001. godine u Zadru.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije