VŽ Kalendar

Godine 1881. umro je knjigotiskar Josip plemeniti Platzer

U Varaždinu je utemeljio prvu litografiju u Hrvatskoj, a u njegovoj tiskari tiskan je prvi varaždinski list Der Lucifer.

23.8.1881. U Varaždinu je umro Josip plemeniti Platzer, knjigotiskar. Rodio se 1798. godine u koruškoj Bistrici, a u Varaždin je došao 1833. godine. Utemeljio je prvu litografiju u Hrvatskoj. U  njegovoj je tiskari tiskan prvi varaždinski list „Der Lucifer“ i prvi hrvatski satirički list „Podravski jež“:

23.8.1973. Umro je svećenik i  znanstvenik Stjepan Krizin Sakač. Rodio se 1890. godine u Kapeli Kalničkoj kraj Varaždinskih Toplica. Bio je profesor slavenske crkvene povijesti na Papinskom orijentalnom institutu. Proučavao je etnogenezu Hrvata.

23.8.1990. U Zagrebu je u 66. godini umro Mirko Malez, akademik, sveučilišni profesor. Rodio se u Ivancu, gimnaziju je maturirao u Varaždinu, a geološke znanosti studirao je na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Svjetsku znanost obogatio je proučavanjem spilje Vindije,  Velike pećine na ravnoj gori, Vetersnice, Cerovečke spilje i Šandalje kraj Pule. Bio je član uglednih stručnih udruženja u Europi i Americi, akademik JAZU i Austrijske akademije znanosti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije