Grad Novi Marof

Gradonačelnik Siniša Jenkač s poljoprivrednicima potpisao ugovore vrijedne gotovo 45 tisuća eura

Radi se o potporama male vrijednosti za ulaganje u materijalnu imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima.

Grad Novi Marof i u ovoj je godini nastavio sa potporama male vrijednosti usmjerenih na poljoprivrednike, a jedan dio sredstava dodijeljen je u ponedjeljak u Kulturnom centru Ivan Rabuzin.

Radi se o potporama male vrijednosti za ulaganje u materijalnu imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima u 2024. godini, a ugovore sa 38 poljoprivrednika u ukupnom iznosu od 44.990,09 eura potpisao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Potpisali smo jedan dio godišnjih potpora našim poljoprivrednicima. Radi se o potporama male vrijednosti i to potpore za koju su naši poljoprivrednici najzainteresiraniji, a to su ulaganja u materijalnu imovinu, nabavu strojeva i slično. Radi se o gotovo 45 tisuća eura, s time da je Grad Novi Marof za ovu godinu predvidio 80 tisuća eura za potpore poljoprivrednicima u različitim sektorima – rekao je novomarofski gradonačelnik.

Dodao je kako je otvoreno još nekoliko natječaja i to za očuvanje pčelinjeg fonda, za umjetno osjemenjivanje plotkinja u stočarstvu te potpore za sadnicu voćaka, višegodišnjeg ljekovitog bilja i loznih sadnica, dok će se u naredno vrijeme raspisati i pozivi za okrupnjavanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta i za kupnju rasplodnih životinja.

– Drago mi je da, bez obzira što poljoprivreda nije ovdje primarna djelatnosti, da još uvijek imamo malih proizvođača koji obrađuju zemlju i koji doprinose da poljoprivreda živi na području Novog Marofa – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Potpora za ulaganje u materijalnu imovinu dobio je i OPG Jakopović čiji je vlasnik Mladen Jakopović rekao kako su ovakve potpore u poljoprivredi u svakom slučaju dobrodošle za sve poljoprivrednike.

– Na takav način poljoprivrednici si mogu pomoći sve one razine koje nisu potkrijepljene sa županijskim mjerama, Agencije za plaćanje, odnosno Ministarstvom poljoprivrede, a opet moraju biti u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom – rekao je Jakopović dodavši kako se ovakve mjere na lokalnim razinama provode svake godine, zbog čega si poljoprivrednici mogu kupiti novi stroj ili opremu.

Dodao je kako grad Novi Marof ima relativno visoki indeks razvijenosti te s te razine poljoprivrednici teško dobiju sredstva Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Pohvalio je gradonačelnika i Vijeće što su pronašli modalitet na koji način te mjere provesti u djelo.

– Naravno mjera nikad dosta, bilo bi pohvalno da Grad pronađe još malo sredstava, da te mjere budu malo značajnije, da se možda usmjere prema zajedničkom planu, a to je ekološka poljoprivreda. Možda će biti dodatni benefiti u smjeru tržišnog razmišljanja poljoprivrednika i na različite druge načine – rekao je Jakopović.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije