povijesni štikleci

Na današnji dan umro je Đuro Mihinjač, likovni pedagog, slikar i pjesnik

Sudjelovao je na mnogim kolektivnim izložbama, a samostalno je izlagao u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu.

28.8.1982. U Varaždinu je u 50. godini života umro Đuro Mihinjač, likovni pedagog, slikar i pjesnik. Rođen je u Varaždinu, u Zagrebu je završio Školu primijenjene umjetnosti, u Čakovcu na Pedagoškoj akademiji diplomirao je likovnu umjetnost. Radni je vijek proveo kao nastavnik likovnog odgoja na varaždinskoj Drugoj osnovnoj školi. Đuro Mihinjač bio je izvrstan slikar radeći u raznim slikarskim tehnikama, ponajčešće prešanim ugljenom i uljem na platnu. Sudjelovao je na mnogim kolektivnim izložbama, a samostalno je izlagao u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu. Bio je pjesnik, posmrtno mu je 1984. godine objavljena zbirka stihova «Jeka čudna,tražeća».

28.8.1851. U Varaždinskim Toplicama umro je Antun Kukuljević-Sakcinski, nuncij na Hrvatsko-ugarskom saboru, vrhovni zemaljski školski nadzornik za Hrvatsku i Slavoniju. Rodio se 1776. godine u Varaždinu u Dravskoj ulici – današnjoj Kukuljevićevoj. Antun je otac Ivana Kukuljevića, jednog od najznačajnijih Hrvata 19. stoljeća.

28.8.1848. Preko varaždinskog područja preletavali su skakavci uništavajući usjeve. Ogroman broj skakavaca koji je iz Azije, preko Bosne kretao u srednju Europu, Varaždinci su pokušali otjerati paljenjem vatre i dizanjem buke.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije