VEĆ U 6 UJUTRO BIO JE U RADIONICI

MALI PODUZETNIK Valove keramičke mačke pravi su hit na Špancirfestu!

Val ima trinaest godina. Imao je želju, ali i ideju kako je ostvariti. Evo njegove priče…

Mačke, već ionako omiljeni kućni ljubimci, posljednjih su mjeseci postale pravi nacionalni hit. Zasluge za to pripisuju se novoj glazbenoj zvijezdi, Baby Lasagni, koji je u svoju priču o uspjehu uključio i mačke. No, ovo nije priča o Marku Purišiću, poznatijem kao Baby Lasagna, već o – Valu Slivaru. Val je trinaestogodišnji dječak iz Varaždina, učenik sedmog razreda, koji u Uskoj ulici prodaje keramičke mačke. I koje su postale pravi hit ovogodišnjeg Špancirfesta!

Napravio ih je sam, sada ih prodaje

Val ne samo da prodaje ove keramičke figurice, već ih je i sam izradio.

“Imao sam puno slobodnog vremena tijekom praznika i bilo mi je dosadno, a želio sam kupiti kompjutor. Svojim novcem. Onda sam se sjetio da bih kod bake u radionici mogao napraviti keramičke mačke i prodavati ih”, ispričao nam je Val kako je započeo njegov poduzetnički pothvat.

Val nudi i popust na količinu (Foto: Goran Štimec)

U radionici već u 6 sati ujutro!

Baka o kojoj je riječ je Tajana Berga, poznata varaždinska keramičarka. Vlasnica je Ateliera Berga, gdje se već tri desetljeća bavi keramikom, lončarenjem i izradom ukrasnih predmeta. Baka je imala kalup za mačke u svojoj radionici, a sve ostalo bio je Valov posao.

“Išao sam u radionicu svako jutro u 6 sati”, otkriva nam Val podatak koji možda mnogima nije spojiv s pripadnicima njegove generacije. No, stereotipi su tu da se razbijaju. Svako jutro Val je provodio nekoliko sati u radionici, a broj mačaka stalno je rastao.

Šarene mace (Foto: Goran Štimec)

Od tekuće gline do gotove figurice

Val nam je opisao postupak izrade:

“U kalup se najprije ulije tekuća glina. Potom se izvadi, malo se očisti i onda se peče. Nakon pečenja, mačka se boja, a zatim slijedi glaziranje. To izgleda poput tekućeg stakla u koje se uroni figurica. Potom treba zapeći i glazuru. Kad je sve to gotovo, nacrtam oči i mačka je gotova.”

Val je napravio gotovo tri stotine mačaka (Foto: Goran Štimec)

Ukupno napravio oko tri stotine mačaka

Val je izračunao da je za Špancirfest napravio 110 mačaka, a sveukupno dosad gotovo tri stotine.

Baka Tajana vrlo je zadovoljna ne samo time kako je Val izradio mačke, već posebno time što je pokazao inicijativu i nije odustajao.

“On je mlada nada Ateliera Berga. Sve je sam napravio i sada svoje mačke prezentira kao jedan mali, slatki proizvod za poklone. Šetači su oduševljeni. Oduševljeni su mačkama jer ljudi vole mačke, ali su prije svega oduševljeni time što ih prezentira dječak od trinaest godina”, ispričala nam je Tajana Berga.

Kupaca ne nedostaje, mačke su hit (Foto: Goran Štimec)

U ponudi i okarine

Uz mačke, na stoliću ispred Vala nalaze se i drugi keramički proizvodi.

Tu su, na primjer, keramičke zviždaljke, takozvane okarine, konjići, medvjedići, bubamare, ptičice na vodu… To su zapravo prvobitne igračke; nekada su djeca imala upravo takve igračke – kaže Tajana.

Možda netko voli i bubamare (Foto: Goran Štimec)

Ideja za novi projekt

Valova inicijativa bila je poticaj za nove ideje. Doznajemo da udruge Humano & etc i Gredica u studenom ove godine organiziraju događaj koji je proizašao iz Festivala Uske ulice. U sklopu tih događanja žele, otkriva Tajana Berga, potaknuti poduzetnički duh i kod drugih varaždinskih osnovaca.

“Ova Valova inicijativa da izrađuje i prodaje keramičke mačke bila nam je poticaj da pokušamo s osnovnim školama dogovoriti projektne aktivnosti kojima bismo motivirali djecu da se uključe u poduzetništvo”, pojašnjava Berga.

Razne keramičke igračke nudi Val kupcima uz svoje mačke (Foto: Goran Štimec)

Bit će dovoljno za novi kompjutor

Oni će tada, baš kao i Val ovih dana, svoje ideje predstaviti javnosti i imati priliku vidjeti kako cijeli proces izgleda – od ideje do prezentacije. Valov prvi pokušaj već je uspješan, iako Špancirfest još nije završen.

“Mislim da ću imati dovoljno za novi kompjutor”, zadovoljno je, nakon što je bacio pogled u blagajnu, zaključio 13-godišnji Val.

Bit će dovoljno za novi kompjutor… (Foto: Goran Štimec)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije