povijesni štikleci

Varaždinci birali suca koji je obavljao gradske poslove i sudio prijestupnicima

Tako je varaždinski gradski sudac 1750. godine dobio godišnju plaću od 100 forinti, čak 40 forinti više od zagrebačkog suca.

31.8.1895. U Varaždinu je rođen Ante Eugen Brlić, novinar, muzejski djelatnik, publicista. Novinarstvom se počeo baviti u Zagrebu, a zatim je radio kao novinar u Osijeku. Radio je u Varaždinskom gradskom muzeju, utemeljio je muzej u Bjelovaru, bio direktor Vukovarskog muzeja. Prikupljao je muzejsku građu, organizirao izložbe, pisao rasprave i članke o muzejskoj i likovnoj problematici. Surađivao je u Obzoru, Hrvatskom listu Zborniku arheološkog kluba Mursa. Antun Eugen Brlić umro je u Vukovaru 1985. godine.

~~~

Od 1209. godine, kada je Varaždin dobio privilegije slobodnog i kraljevskog grada, Varaždinci su na javnom skupu birali između sebe gradskog suca koji je obavljao gradske poslove i sudio prijestupnicima. Mandat varoškog suca trajao je jednu godinu. Pored njega u upravi grada bio je bilježnik koji je pisao odluke i zapisnike te čuvao gradske dokumente. Birani su i senatori za gradsko vijeće i magistrat ali – svi su oni posao obavljali besplatno. Ni gradski sudac nije imao plaću nego su mu Varaždinci troškove nadoknađivali iz gradske blagajne i cehovskim darovima. Veliku reformu magistrata obavila je kraljica Marija Terezija koja je odredila plaće gradskim činovnicima. Tako je varaždinski gradski sudac 1750. godine dobio godišnju plaću od 100 forinti, čak 40 forinti više od zagrebačkog suca, plaća konzula iznosila je 90 forinti, gradskog kapetana 80, bilježnika 70, dok su senatori primali godišnje po 50 forinti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije