'SMJENA STRAŽE'

Upoznajte umjetnika koji je na Špancirfestu kistom ovjekovječio Purgare: ‘Njihova pojava uvijek bi me oduševila!’

Naši Purgari uvijek su inspiracija.

Špancirfest je iza nas, na ulicama su samo radnici koji miču infrastrukturu potrebnu za svu umjetničku, gastronomsku i inu raskoš koju nam je festival dobrih emocija donio. Ipak, jedan umjetnik i danas je radio, točnije, završavao svoje umjetničko djelo! Riječ je o Martinu Hrastiću, Ludbrežaninu sa zagrebačkom adresom, koji već četiri godine zaredom na Špancirfestu stvara prigodnu sliku. Ove godine to je ‘Smjena straže’, a glavni junaci platna dimenzija 2,5 puta 5 metara su članovi Varaždinske građanske garde – Purgari.

Danas je osmi dan kako iza varaždinske katedrale slika ‘Smjenu straže’. Plan je bio završiti jučer, zadnjeg dana Špancirfesta, ali kako bi sve sjelo na svoje mjesto, Martin je odlučio rad na slici produžiti za još jedan dan.

– Volim Varaždin, blizak mi je. Nisam ovamo išao u srednju školu pa sam malo zavidio prijateljima koji jesu. Srećom, sad imam priliku već četvrtu godinu slikati na Špancirfestu i baš sam se nanovo zaljubio u Varaždin – rekao nam je Martin.

Purgari kao inspiracija

Ističe kako mu je želja kroz ovo umjetničko djelo uhvatiti duh Varaždina i Špancirfesta. Prije četiri godine nit vodilja su mu bili prepoznatljivi varaždinski motivi, no sad se okrenuo prema ljudima koji grad baroka najbolje predstavljaju.

– Uvijek sam bio oduševljen pojavom Varaždinske građanske garde, nisam ni znao koliko sam ih htio naslikati. No ta želja iskristalizirala se kroz tri godine i kad smo ove godine dobili poziv da slikamo na Špancirfestu, sjetio sam se njih i to je bio početak stvaranja ideje ove slike.

Potom je uslijedio iscrpan posao proučavanja povijesti, hijerarhije i uniformi Purgara.

– Puno je tu detalja, činova, tko nosi mač, tko pušku, tko ima bijeli križ na prsima, tko rep… Jako me to zanimalo i puno vremena sam potrošio da sve to upijem. A nakon sveg tog posla, zaključio sam da nema smisla sad tu raditi neka nepoznata lica, već naslikanim Purgarima dati bar približno izgled stvarnih ljudi koji danas nose purgarske uniforme.

I Martin je to i učinio pa se tako odmah lako prepoznaju lica koja inače možete sresti na varaždinskim ulicama.

Na slici možete prepoznati dugogodišnjeg, sad bivšeg, zapovjednika Varaždinske građanske garde Dražena Loparića.

Stvarna lica u fikcijskom prostoru grada

Sliku je umjetnik nazvao ‘Smjena straže’, a želio je prikazati upravo ono što naslov sugerira – dijelu straže smjena završava, dok dio tek počinje.

– Objekt u kojem se oni susreću u Varaždinu ne postoji, on je produkt mašte. Tako je u lijevom dijelu slike dan, dok je u desnom noć, čime sam želio pokazati da njihova straža nema kraja, već traje cijeli dan i tako u krug. Tako da mjesto na kojem se oni susreću ne postoji u stvarnosti, no kompozicija ide u korist priče koju sam želio ispričati. A takvu lokaciju u Varaždinu nisam mogao naći.

Dodaje da je to unijelo malo zbunjenosti među posjetitelje Špancirfesta jer su pokušavali odgonetnuti koji je to dio Varaždina.

Inspiraciju je djelomično crpio i iz pjesme Boba Dylana ‘Changing of the Guards’ i želio je dubinu i širinu pjesme na neki način prenijeti i na platno.

Pozitivna reakcija Purgara

Purgari su sliku vidjeli i reakcija je bila i više no pozitivna.

– Istaknuli su da žele sliku izložit u svom prostoru. Ja to nisam planirao, ali oni su izrazili želju, a ja sam sretan što će dobiti mjesto – rekao je Hrastić.

Kako smo doznali od Purgara, zbog dimenzija sliku nije moguće staviti u njihov prostor u Ulici Alojzija Stepinca pa se adekvatan prostor još traži. Slika će zasad biti spremljena na sigurno.

Dok smo razgovarali s umjetnikom oko 14 sati, dodavali su se završni potezi kistom pa je slika sad, u vrijeme objave, vjerojatno već završena. Stoga, ako je niste razgledali dosad, imat ćete priliku kad se izloži na novoj, zasad nepoznatoj, adresi.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije