povijesni štikleci

Palača Keglević u 18. je stoljeću adaptirana u rokoko stilu, radove izveo Jakob Ebner

Palača je do 1945. godine bila u vlasništvu Čazmanskog kaptola.

6.9.1991. Članovi Izvršnog vijeća Skupštine općine Varaždin utemeljili su općinski krizni štab sa zadaćom koordinacije priprema za obranu neovisnosti Hrvatske. U “Varaždinskim danima rata”, od 13. do 22. rujna 1991.godine, kada su vođene borbe za vojarne JNA i predaju garnizona, Općinski krizni štab brinuo je o opskrbi građana, radu gospodarskih i društvenih djelatnosti, zaštiti kulturnih dobara, pomagao odredima Narodne zaštite. Predsjednik kriznog štaba bio je Čedomil Cesarec te predsjednik Izvršnog vijeća skupštine općine Varaždin.

6.9.1775. Palača Keglević u Nazorovoj ulici adaptirana je u rokoko stilu, a građevinarske radove je izveo Jakob Ebner, poznati varaždinski graditelj. Od druge polovice 19. stoljeća, palača je do 1945. godine bila u vlasništvu Čazmanskog kaptola.

6.9.1730. U Varaždinu je rođen Adalbert Belaj, vjerski pisac, profesor filozofije i teologije. Gimnaziju je završio u rodnom gradu i zatim u Ormožu stupio u franjevačku provinciju svetog Ladislava. Studirao je filozofiju u samostanskim školama u Varaždinu i Remetincu, u Zagrebu je diplomirao teologiju. Radio je kao profesor u Varaždinu, Zagrebu i Pečuhu, bio je zamjenik provincijala i samostanski starješina. Autor je filozofskog udžbenika «Logika» i knjiga iz dogmatske teologije. S Kvironom Horvatom suautor je djela «Konkluziones eks univerza teologia». Adalbert Belaj umro je u Križevcima 12. kolovoza 1783. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije