radionica

U sklopu Dana europske baštine održat će se radionica na Trgu tradicijskih obrta

Radionica je besplatna i svi su dobrodošli, a svoje oslikano licitarsko srce moći će ponijeti kući.

U sklopu Dana europske baštine, koji se ove godine obilježavaju na temu „Baština ruta, mreža i veza“, u organizaciji Konzervatorskog odjela u Varaždinu i Turističke zajednice grada Varaždina, ove subote, 7. rujna, od 10 do 12 sati na Trgu tradicijskih obrta bit će održana radionica izrade i prezentacije licitara. Radionica, koju će realizirati licitarka Valentina Gladović iz Licitarstva Gladović, dio je serije radionica koje Ministarstvo kulture i medija financira u sklopu programa zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara. Radionica je besplatna i svi su dobrodošli, a svoje oslikano licitarsko srce moći će ponijeti kući.

U mnogim je europskim samostanima već u srednjem vijeku, a napose tijekom 16. i 17. stoljeća, zabilježena tradicija izrade posebno bogato izrezbarenih kalupa za pripremu brojnih vrsta kolača. Takav način izrade kolača ubrzo je prerastao u obrt, a iz istočno alpskog područja postupno je prihvaćen i u panonskom, gdje nalazi širu primjenu i na području dijela današnje Hrvatske u obliku poluseljačkog obrta medičara i svjećara. Najatraktivniji su medičarski proizvodi svakako licitari, a među njima licitarska srca.

Medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije nalazi se na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Također, medičarski obrt s područja sjeverne Hrvatske nalazi se na UNESCO-ovom reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.   

Manifestacijom Dani europske baštine, koja se tradicionalno održava tijekom rujna i listopada, obilježava se važnost zajedničke europske kulturne baštine te se nastoji potaknuti zanimanje za nacionalnu, ali i europsku kulturnu baštinu.

Dodajmo kako se ove subote nastavlja program Glazbenih subota. Uz glazbu iz glazbene kamperice na Korzu od 10 sati nastupat će Trio Coda, a od 19 i 30 Boris Herceg. Potočnik & Šenjug od 10 i 30 do 11 i 30 svirat će s balkona Županijske palače, a Viktor Ožeg od 11 do 12 sati s balkona palače Sermage.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije