Grad Varaždinske Toplice

FOTO U Varaždinskim Toplicama održana komemoracija za brigadnog generala Željka Dvekara

Komemoraciji je prisustvovao i ministar branitelja Tomo Medved.

Uz nazočnost brojnih osoba iz javnog života te prvog potpredsjednika Vlade i ministra branitelja, Tome Medveda, u subotu je u Varaždinskim Toplicama održana komemoracija za brigadnog generala Željka Dvekara, velikog čovjeka i hrvatskog branitelja.

General Željko Dvekar iz Varaždinskih Toplica, bio je ratni zapovjednik 1. pješačke bojne 7. gardijske brigade “Pume“, čiji su pripadnici prvi ušli u oslobođeni Knin zajedno s pripadnicima 4. gardijske brigade. Tijekom Domovinskog rata predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je s devet visokih vojnih odličja.

Željko je rođen 3. siječnja, 1967. godine. Hrvatskoj vojsci pristupio je 1. rujna 1991. godine, kao dragovoljac 3. gardijske brigade “Kune“ s kojom je sudjelovao u obrani istočne Hrvatske. U 7. GBR „Puma“ prešao je 23. veljače 1993. godine i nastavio svoj ratni put. Tijekom Domovinskog rata u sastavu gardijskih brigada ponajviše 7 GBR PUMA prošao je sve dužnosti, a svoju vojnu karijeru završio je na mjestu načelnika pješaštva u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske.

Na komemoraciji se emotivnim govorom oprostila gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković koja je istaknula njegovu hrabrost, požrtvovnost i ljubav prema domovini.

– General koji nas je napustio nije bio samo vojnik, bio je stup naše zajednice. Osoba koja je ostavila neizbrisiv trag u našim srcima i životima. Njegov doprinos iz Domovinskog rata bio je neizmjerljiv, u najtežim trenucima on je bio jedan od onih koji su stali na branik domovine, spreman dati sve za slobodu i sigurnost. – istaknula je gradonačelnica Ratković.

Gradonačelnica je nadodala kako je naša odgovornost da čuvamo uspomenu na njega, da nastavimo živjeti i raditi kako nas je on učio, s ljubavlju prema domovini, s poštovanjem prema drugima i s nesebičnom željom da činimo dobro.

Komemoraciji je prisustvovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ističući ponos što je poznavao Željka Dvekara te što je s njim dijelio ljubav prema Hrvatskoj kako u Domovinskom ratu, tako i nakon rata.

– Željko je prvi stao u obranu zemlje sa svojim “Kunama“, ali među prvima je i s “Pumama“ ušao u Knin, to je povijesni događaj koji će pamtiti generacije. Bio je na prvim crtama bojišnice od prvog do posljednjeg dana. Bio je iznimno ponosan na svoje Pume i na postrojavanje mladih “Puma” u Varaždinu. O njegovom doprinosu u stvaranju hrvatske države svjedoče brojna odlikovanja i nagrade. Zauvijek ćemo ga pamtiti kako ponosnog i odvažnog čovjeka, uvijek uzdignute glave i ustrajan, velik čovjek u djelima. – rekao je ministar hrvatskih branitelja Medved.

U ime Hrvatskog generalskog zbora oprostio se i potpredsjednik udruge, brigadni general Frane Tomičić istaknuvši kako su se nadali da će bitku protiv bolesti dobiti kao i sve dosadašnje bitke.

– Nažalost, prerana smrt spriječila te u novim i još većim postignućima. Tvojim preranim odlaskom ostala je ogromna praznina. Svima nam je teško, a zasigurno je najteže tvojoj obitelji i mnogobrojnim prijateljima. Stoga nam je zajednička obveza čuvati uspomenu na tebe, uspomenu na heroja i istinskog junaka Domovinskog rata. – rekao je brigadni general Tomičić.

Za kraj govora, brigadni general Frane Tomičić poželio je Željku Dvekaru mirni put vječnim poljanama te kako nema sumnje da je nebeska vojska od danas snažnija za još jednog hrabrog i neustrašivog ratnika, iznimnog zapovjednika i generala, bogatija za velikog čovjeka.

U ime Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Varaždinske Toplice oprosti se i Slavko Čečura.

– Postoje oni rijetki koji su u presudnim povijesnim vremenima obilježili jednu epohu, koji su se upisali u povijest stvaranja i obrane domovine Hrvatske. Jedna od tih bio je general i ratni zapovjednik 7. gardijske brigade “Pume“ Željko Dvekar. Uspomena na njega i njegova ostvarenja bit će nadahnuća svima nama kako se borit za hrvatske ciljeve i kako se boriti za stvaranje zajedničke vizije. General Dvekar bio je aktivan u obje udruge branitelja u Varaždinskim Toplicama. Znanjem i iskustvom doprinio je da naše udruge danas djeluju jedinstveno. Ponosni smo što smo s vama dijelili važne povijesne trenutke. – rekao je Slavko Čečura

Miljenko Ratković oprostio se u ime Lovačkog društva „Jelen“ iz Varaždinskih Toplica čiji je predsjednik.

– Godinama si nam bio uzor, prijatelj, kolega, lovac i istinski ljubitelj prirode. Kao lovac bio si uzor mladim lovcima te onima koji su to htjeli postati. Zahvaljujemo ti za sve što si učinio za nas lovce i samo lovačko društvo. – rekao je predsjednik lovačkog društava Ratković.

Komemoraciji su prisustvovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, te mnogi prijatelji, branitelji i rodbina koji su se u tišini i dostojanstvu oprostili od voljenog generala.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije