VŽ kalendar

Godine 1848. ban Josip Jelačić stigao u Varaždin gdje ga je čekala velika vojska

Varaždinci su ga dočekali na Zagrebačkoj cesti kod kapelice svetog Roka, okitili grad hrvatskim trobojnicama.

9.09.1848. Nakon što je Mađarima navijestio rat, hrvatski ban Josip Jelačić stigao je u Varaždin gdje ga je čekala hrvatska vojska – 50.000 vojnika graničara, serežana i dobrovoljaca. Varaždinci su ga dočekali na Zagrebačkoj cesti kod kapelice svetog Roka, okitili grad hrvatskim trobojnicama. Navečer je u Graberju u počast banu Jelačiću priređen svečani ples.

9.09.1847. Rođen je Antun Šter, glazbeni pedagog, skladatelj. Nakon studija glazbe u Pragu i Beču djeluje u Varaždinu. Imao je privatnu glazbenu školu koju su pohađali kasnije istaknuti hrvatski umjetnici: Maca i Koloman Matačić, Olga Polak, Luro Utješinović i mnogi drugi. Otkrio je i dao prve poduke nadarenom Josipu Štolceru – Slavenskom, jednom od najznačajnijih hrvatskih skladatelja.

9.9.2006. U Zagrebu je umro Josip Brčić,  agronom, redoviti profesor zagrebačkog Poljoprivredno-šumarskog fakulteta. Rodio se u Varaždinu 4.studenoga 1923.godine, maturirao je na varaždinskoj gimnaziji, u Zagrebu je studirao,diplomirao i doktorirao na Poljoprivredno –šumarskom fakultetu. Bio je voditelj postdiplomskog studija Mehanizacija poljoprivrede, član Međusveučilišnog centra za postdiplomski studij u Dubrovniku i stalni predstavnik u Ekonomskoj komisiji Ujedinjenih naroda za Europu u grupi za mehanizaciju poljoprivrede. Josip Brčić objavljivao je znanstvene članke u domaćim i stranim časopisima i autor je knjiga «Mehanizacija rada u stočarstvu», «Mehanizacija rada u voćarstvu i vinogradarstvu», «Mehanizacija poljoprivrede» te brojnih udžbenika

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije