Grad Ludbreg

Hodošašće vjernika Ludbreškog dekanata u kapelu grofova Drašković u Križančiji

Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog Kaptola u Zagrebu, predslavio je hodočasničku svetu misu.

Župa sv. Franje Asiškog Veliki Bukovec i Općina Mali Bukovec organizirali su hodočašće župa Ludbreškog dekanata u kapelu Blažene Djevice Marije, grobnu kapelu grofova Draškovića u šumi Križančiji, sa željom da se obnovi povijesno hodočašće ludbreškog kraja u ovu kapelu na blagdan Imena Marijina.

Tim povodom u četvrtak 12. rujna u šatoru ispred kapele, mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog Kaptola u Zagrebu predslavio je hodočasničku svetu misu na kojoj se, unatoč kišovitom i hladnom vremenu, okupio veliki broj vjernika. S mons. Korenom suslavili su domaći župnik Josip Vidović, župnik iz Legrada Krunoslav Sajko te umirovljeni svećenici Milan Lončarić i Ivan Peter.

Prije početka misnog slavlja župnik Vidović je ukratko predstavio tradiciju hodočašća u ovu kapelu.

– Obitelj Drašković nam velikodušno ustupa ovu kapelu kako bismo ovdje obnovili tradicionalno proštenje i hodočašće. U povijesti je to bila prilika u kojoj je grofovska obitelj na ovom mjestu okupila i počastila stanovnike ovoga kraja, a oni su im uzvraćali molitvom Bogu za njih. Spomenimo i kako je obitelj Drašković doprinijela gospodarskom razvoju ovoga kraja razvijajući cvjećarstvo, preradu drva i drvnu industriju, elektrifikaciju mjesta te da su mnogi mještani radili na njihovom imanju osiguravajući egzistenciju svojim obiteljima – rekao je župnik i zahvalio organizatorima i inicijatorima obnove ove hodočasničke tradicije na čelu s načelnikom Općine Mali Bukovec, Darkom Markovićem i predsjednikom Općinskog vijeća Zlatkom Golecom koji su nazočili slavlju svete mise. Misi su prisustvovali brojni vjernici i uzvanici među kojima je bio i načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić.

Mons. Zlatko Koren u svojoj je homiliji podsjetio na kontekst slavlja blagdana Imena Marijina u velikom hodočasničkom nizu hrvatskog naroda koji se rado utječe Marijinu zagovoru. Taj niz započinje blagdanom Gospe od Anđela 2. kolovoza te mnoštvom Marijinih blagdana i spomendana završava Gospom Žalosnom 15. rujna.

– To je jedan poseban hrvatski hodočasnički mjesec koji okuplja brojne hodočasnike i koji obnavlja našu zagledanost s Marijom prema Isusu Kristu jedinom spasitelju svijeta – rekao je mons. Koren.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije