znanstvene rasprave

Geotehnički fakultet: Panel rasprava o nuklearnoj energiji i kviz općeg znanja 25. rujna

Panel raspravu na temu 'Povratak nuklearne energije – panaceja ili zabluda', moderirat će doktorand Robert Kakarigi.

Ususret početku nove akademske godine Geotehnički fakultet u suradnji s Udrugom AMAC-GFV organizira Warming up događaj na kojem će se održati panel rasprava na temu „Povratak nuklearne energije – panaceja ili zabluda“, kojega će moderirat doktorand Robert Kakarigi.

Događaj će se održati 25. rujna 2024. godine na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu s početkom u 16 sati. Očekivano trajanje panel rasprave je dva sata, nakon čega slijedi druženje u opuštenom tonu uz 2. QuizDATA kviz općeg znanja.

Motivacija za temu panela proizlazi iz nepobitnih činjenica da nuklearne elektrane trenutno proizvode 21.8% električne energije Europske unije s 100 GW instaliranog kapaciteta dok je Europski nuklearni savez, u koji je aktivno uključena i Hrvatska, istaknuo je ambiciju dostizanje 150 GW instaliranog kapaciteta do 2050. godine.

Cilj panel rasprave je doprinijeti stručnoj, društvenoj i javnoj svijesti o trenutačnom stanju, sigurnosti i razvoju tehnologije proizvodnje električne energije u nuklearnim elektranama, recikliranju istrošenog nuklearnog goriva te problemima vezanim uz privremeno i trajno odlaganje visoko radioaktivnog otpada.

Zanimaju nas mišljenja stručnjaka o opravdanosti korištenja nuklearnih tehnologija za dekarbonizaciju u borbi za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, koliki je ekološki otisak nuklearnih postrojenja te rudarenja i prerade nuklearnog materijala i što nuklearna rješenja u doba antropocena 21. stoljeća znače za buduće generacije.

Događaj je namijenjen srednjoškolcima trećeg i četvrtog razreda, studentima prijediplomskog, diplomskog i doktorskog studija, predavačima, profesorima, znanstvenicima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave, obrazovnim ustanovama, medijima te ostaloj zainteresiranoj javnosti. Program pogledajte u nastavku.

Preporučeno
Najnovije