Općina Vidovec

Vidovec potpisao Povelju o prijateljstvu s Općinom Kupres

Općina Vidovec nastavlja graditi veliki projekt međunarodne mreže suradnje i prijateljstva.

Na tome tragu bilo je potpisivanje Povelje o prijateljstvu Općine Vidovec s Općinom Kupres. Povelju su na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u povodu Dana Općine Kupres potpisali načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić i načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč.

Svečanom činu potpisivanja Povelje nazočili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin s ministrima, hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić predstavnici braniteljskih udruga, javnih poduzeća, općina prijatelja Kupresa te istaknutih ličnosti javnog, društvenog i kulturnog života. Potpisana Povelja rezultat je višegodišnjih neformalnih kontakata, susreta i suradnje koji su rezultirali dokumentom kojim se općine Vidovec i Kupres obvezuju u duhu hrvatske povijesne tradicije i demokratskih europskih dostignuća surađivati na gospodarskom, kulturnom, društvenom i svim drugim poljima koji su od interesa za obje općine.

Nakon potpisivanja Povelje načelnik Bruno Hranić je rekao: – Ovaj čin je potvrda da općina sa sjevera Hrvatske i hrvatska općina Kupres mogu zajednički raditi na dobrobiti svoga naroda. Povelja je poticaj da se bolje upoznamo, da pomažemo jedni drugima, da zajednički kreiramo projekte koji će stvoriti nove vrijednosti na svim poljima koja smo odredili kao okvir za suradnju i prijateljstvo. Ne smijemo biti uskogrudni, zatvoreni i sebični. Mi Hrvati sa sjevera nismo takvi. Mi znamo cijeniti prijateljstvo, graditi suradnju i zato sam ponosan što smo danas u hrvatskom Kupresu. Uvjeren sam da mi Vidovčani imamo puno znanja i iskustva, posebno u poljoprivredi, obrtništvu i malom poduzetništvu koje može biti i vama od koristi. Želimo ga s vama prijateljski podijeliti. Bit ćemo sretni ako s vama Kuprešacima ustrajemo na putu suradnje i prijateljstva.

Zdravko Mioč, načelnik Kupresa, nije skrivao zadovoljstvo činjenicom da je Kupres dobio još jednog vjernog prijatelja.

– Uvjeren sam da Povelja o prijateljstvo s Općinom Vidovec nije i da neće biti samo formalni dokument. Sadržajni okvir smo postavili razborito s jasnim ciljevima. Mislim da smo se već dobro upoznali, pružili smo ruke prijateljstva. Općina Kupres ima veliki potencijal za suradnju. Svjesni smo svojih objektivnih ograničavajućih čimbenika, ali  imamo volju i vjerujem u uspjeh ove suradnje. Ova povelja simbol je i potvrda zajedništva kupreških Hrvata s braćom u Vidovcu.  Povijest nas je naučila da smo bili uspješni, sigurni i sretni samo kad smo bili zajedno.

Prije svečane sjednice ispred spomenika podignutog u spomen svih branitelja koji su život dali za hrvatsku slobodu u obrani Kupresa više izaslanstava položilo je vijence i zapalilo svijeće. U izaslanstvu Općine Vidovec bili su načelnik Bruno Hrani i vijećnica Općinskog vijeća Ljubica Hosni.

Općina Kupres nalazi se u Hercegbosanskoj županiji (BiH), broji oko pet tisuća stanovnika, najvećim brojem Hrvata. To je općina s najvišom nadmorskom visinom u BiH (1200 m/nv), najveće prirodno bogatstvo su nepregledne šume. Temelj gospodarske budućnosti vidi u razvoju drvne industrije, poljoprivrede i turizma tim više što se na Kupresu nalazi nadaleko poznato skijalište.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije