Općina Petrijanec

U Osnovnoj školi Petrijanec otkriveno spomen obilježje Ivanu Jovanu i Ivanu Tenku

Riječ je o hrvatskim braniteljima koji su pohađali petrijanečku osnovnu školu.

Uoči obljetnice oslobođenja grada Varaždina, na inicijativu Varaždinske županije, OŠ Petrijanec uključila se u projekt obilježavanja i postavljanja spomen-obilježja te je svečanim otkrivanjem plakete odala počast svojim bivšim učenicima – borcima za domovinu.

Ivan Tenko (pohađao OŠ Petrijanec 1973. – 1981.) i Ivan Jovan ( pohađao OŠ Petrijanec 1979. – 1987.) imena su učenika naše škole, junaka koji će nas uvijek podsjećati na najveće što čovjek u svom životu može postići – položiti život za domovinu. Njihova imena ponosno će stajati u knjižnici, mjestu u koje dolazimo u tišini, gdje su najznačajnija djela i imena ljudi koji su ostavili trag u povijesti, kako je istaknula ravnateljica Valerija Paljak.

Svečanosti su nazočili i prigodnim se riječima članovima obitelji branitelja obratili načelnik Željko Posavec te predstavnici udruge Sinovi domovine. Braniteljima u čast, emotivnom su pjesmom, glazbom i pričama o moru i ratniku, učenici Dramske družine upriličili svečanost i uveličali gestu tih hrabrih i požrtvovnih ljudi, čija će imena zidovi naše škole vječno nositi i njima se ponositi, a to su one vrijednosti koje želimo usaditi naraštajima koji odlaze u svijet iz ove škole.

– Spomen obilježje u našoj Osnovnoj školi savršeno se uklopilo u jučerašnji Dan oslobođenja grada Varaždina koji smo u subotu svečano obilježili. Smatram da se upravo u osnovnim školama premalo govori o domovinskom ratu a isto tako i premalo piše u udžbenicima povijesti. Zato je naša udruga Sinovi domovine Petrijanec nastavila niz godina predavati istinu o domovinskom ratu. Svi koji me poznaju znaju da se prema braniteljima odnosim s osobitim respektom i pijetetom te smatram da upravo ovakva obilježavanja će potaknuti i mnoge učenike osnovnih škola da se prema domovinskom ratu i braniteljima odnose s osobitim poštovanjem. Zahvala županiji na ovoj inicijativi a posebna hvala svim braniteljima koji su živote položili na oltar domovine – rekao je načelnik Željko Posavec

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije