Varaždinske barokne večeri

Koncerti i plesni spektakli na današnjem programu Varaždinskih baroknih večeri

Glazbeni utorak je iza nas, srijeda tek dolazi.

Jučer smo uživali u raznolikom programu Varaždinskih baroknih večeri, a danas nas ponovno očekuju nova uzbudljiva događanja.

Jučer je na promociji knjige “Do posljednjeg zbora” – biografija Vladimira Kranjčevića – u palači Herzer publika imala priliku čuti o detaljima života i karijere maestra Kranjčevića, jednog od najutjecajnijih hrvatskih dirigenata. Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja, intervjua i prikupljanja anegdota i sjećanja, te donosi dubok uvid u njegov glazbeni doprinos, od suradnje s najvećim glazbenim imenima do rada s brojnim orkestrima i zborovima.

U crkvi sv. Nikole su Zagrebački solisti, zajedno s gostima Isabel Vaz (violončelo), Sretenom Krstićem (violina) i Franjom Bilićem (čembalo), izveli djela europskih baroknih majstora. Koncert je donio virtuozne izvedbe, s posebnim naglaskom na skladbe koje ističu bogatstvo tonova violončela i čembala u kontekstu barokne glazbe.

Istovremeno je Grkokatolička katedrala Presvetog Trojstva u Križevcima ugostila Iberian Ensemble, koji je izveo autentičnu glazbu portugalskog dvora iz 18. stoljeća. Publika je uživala u jedinstvenim zvucima baroknih instrumenata poput flaute traverse, oboe i lutnje, te u povijesno informiranoj interpretaciji koja donosi atmosferu portugalskog baroknog dvora u suvremeni kontekst.

Od koncerta mladih europskih talenata do talijanske plesne koprodukcije, i danas nas svakako očekuje još jedan nezaboravan dan:

Crkva Svetog Pohoda Blažene Djevice Marije, Macinec, 17:30 sati

Iberian Baroque Ensemble

Iberian Ensemble, koji njeguje glazbu iberijskog i talijanskog baroka, izvest će još jedan koncert u sklopu festivala.

Crkva sv. Marije Snježne, Belec, 18:00 sati

Hana Ilčić, sopran / Marko Mumlek, truba / Neven Boltek, orgulje / Matej Ilčić, violončelo

Na koncertu u predivnoj crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, četvero vrhunskih glazbenika izvest će djela iz baroknog repertoara. Očekujemo izvrsnu izvedbu Hane Ilčić, talentirane sopranistice s brojnim nagradama, uz pratnju trube, violončela i orgulja.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, Europa Media, 19:00 sati

Produkcija inspirirana Monteverdijevom baroknom glazbom obilježava 400 godina od praizvedbe “Il Combattimento di Tancredi e Clorinda”. Ova talijanska koprodukcija kombinira ples, glazbu i vokalnu izvedbu s gudačkim kvartetom i čembalom. Dvoje plesača, pjevač i glazbenici povest će vas na putovanje kroz stoljeća!

Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu, 20:00 sati, ulaznica – 20,00 EUR

Koncert mladih europskih talenata

Pod umjetničkim vodstvom Laure Vadjon i Fernanda Miguela Jalôta, 30 mladih glazbenika iz različitih europskih zemalja izvest će koncert u sklopu projekta YMTE. Ovaj orkestar mladih europskih talenata predstavlja budućnost barokne glazbe, a program će uključivati djela poznatih baroknih majstora.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije