Grad Novi Marof

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježen Dan branitelja Grada Novog Marofa

Obilježena je ujedno 33. obljetnica oslobođenja skladišta Varaždin Breg - Banjščina i početak borbenih aktivnosti 3. bojne 104. brigade Hrvatske vojske.

Nakon svete mise za poginule i umrle hrvatske branitelje u Crkvi sv. Antuna Padovanskog, branitelji grada Novog Marofa i udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja grada u utorak su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod križa u Novom Marofu obilježili Dan branitelja Grada Novog Marofa, 19. rujna.

Obilježena je ujedno 33. obljetnica oslobođenja skladišta Varaždin Breg – Banjščina i početak borbenih aktivnosti 3. bojne 104. brigade Hrvatske vojske.

Kako je istaknuo novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, 19. rujna važan je za Novi Marof i bivšu općinu Novi Marof koju danas čine Novi Marof, Varaždinske Toplice, Ljubešćica, Visoko, Breznica i Breznički Hum, ali i za čitavu Varaždinsku županiju te Republiku Hrvatsku.

– Mirnom predajom i dobrim pregovaranjem pripadnika pregovaračkog tima, zapovjednika Banjščine uvjerili su da se treba predati i to je, povijesno gledano, bio znak da se predaje varaždinski korpus JNA, tj. varaždinske vojarne su se predale, odnosno oslobodile – rekao je Jenkač.

Dodao je da je dobiveno naoružanje, koje se predajom Banjščine i vojarni u Varaždinu počelo izvoziti, sedam puta povećalo mogućnosti i opremu tadašnje Hrvatske vojske.

– Naša mlada država bila je pod embargom, nije se mogla naoružavati i upravo su akcije oslobađanja Banjščine, a onda na kraju i oslobađanje varaždinskih vojarni, značajno doprinijele promjeni odnosa snaga u naoružanju, ali i odnosa snaga na samom bojištu. Bio je to značajan impuls braniteljima u Hrvatskoj te je ova pobjeda pomogla preokrenuti tijek Domovinskog rata – istaknuo je gradonačelnik.

Osim što se prisjećamo svih branitelja, posebno onih koji su sudjelovali u samom oslobađanju Banjščine, kazao je još Jenkač, ovom se prilikom prisjećamo i formiranja 3. bojne 104. brigade koje je tada uslijedilo.

– Odajemo počast njezinim pripadnicima s područja bivše općine Novi Marof i mnogim drugima, pogotovo pripadnicima Puma, Tigrova, Gromova i mnogih drugih brigada čiji su pripadnici bili naši sugrađani – poručio je Jenkač i zahvalio svima koji su se pridružili obilježavanju ovoga dana.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije