jezero motičnjak

Znanstvenicima sa Svjetskog astakološkog simpozija predstavljene aktivnosti očuvanja jezera Motičnjak

Rakovi u fokusu.

Jezero Motičnjak, destinacija za opuštanje i rekreaciju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, već duže vrijeme budi interes astakologa, znanstvenika koji proučavaju rakove. Ove subote, 21. rujna 2024., znanstvenici su u velikom broju izašli na teren, u sklopu studijskog putovanja za sudionike Svjetskog astakološkog simpozija (IAA24). Naime, Motičnjak je stanište zaštićene vrste Astacus astacus, poznate kao riječni ili plemeniti rak.

Simpozij IAA24 je okupio stručnjake iz cijelog svijeta, a sudionici su na jezeru Motičnjak imali priliku upoznati se s radom Športsko ribolovnog kluba Azzurro Varaždin, Kluba podvodnih aktivnosti Drava, učenika Prve gimnazije Varaždin i polaznika Centra izvrsnosti za biologiju na očuvanju lokalnih ekosustava i ove zaštićene vrste raka. Svi oni već godinama udružuju snage i djeluju na očuvanju lokalnih ekosustava. Predstavnici ovih organizacija održali su kratka izlaganja o svojim aktivnostima, ističući važnost suradnje između znanstvenika, učenika i lokalne zajednice.

Tajnik Športsko ribolovnog kluba Azzurro Varaždin, Damir Ranogajec, detaljno je predstavio aktivnosti kluba, naglasivši njihovu ključnu ulogu u održavanju ribljih populacija u jezeru Motičnjak. Klub je također aktivan u edukaciji o važnosti očuvanja slatkovodnih ekosustava, što se posebno očituje kroz suradnju sa školama. Sve njihove aktivnosti provode se u skladu sa strategijom upravljanja, koju su izradili stručnjaci.

Klub podvodnih aktivnosti Drava Varaždin, osnovan 1981. godine, aktivno sudjeluje u očuvanju okoliša i monitoringu plemenitih rakova na jezeru Motičnjak prilikom zarona tijekom cijele godine. Njihove glavne aktivnosti uključuju radove održavanja postrojenja hidroelektrane, čišćenje otpada iz vodnih staništa diljem Hrvatske te održavanju edukacija novih ronioca. Također sudjeluju u treninzima i natjecanjima za plivače za sve uzraste. Njihovo djelovanje predstavio je predsjednik kluba Nikola Podhraški.

Tom prigodom, Dragutin Kermek, nagrađivani podvodni fotograf i redoviti profesor na Fakultetu organizacije i informatike, izložio je niz fotografija snimljenih u dubinama jezera Motičnjak. Fotografije su predstavile domaće, strane i neke invazivne vrste koje tamo obitavaju, čime je podržao napore za očuvanje jezera i promovirao vrijednosti za koje se zalažu svi uključeni u očuvanje Motičnjaka.

Ono što je posebno zanimalo znanstvenike sa simpozija je uključenost učenika u projekt monitoringa rakova koji se redovito provodi od 2017. godine, o čemu se i ranije pisalo. Sve je započelo nakon dojava ronioca o pomoru rakova, kada je Vinka Sambolec Škerbić iz KPA Drava kontaktirala prof. dr. sc. Ivanu Maguire s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu. Posljedično, rezultati analize sakupljenih uzoraka na ovom lokalitetu korišteni su u više objavljenih znanstvenih članaka i za izradu prijedloga strategije očuvanja staništa i populacija plemenitog raka u Hrvatskoj. Obzirom da je Vinka Sambolec Škerbić, prof. biologije i kemije, djelatnica Prve gimnazije Varaždin i Centra izvrsnosti za biologiju, ubrzo se rodila ideja o aktivnom uključivanju učenika u proces monitoringa pod stručnim vodstvom dr. Maguire. Kako su to točno zadnje dvije godine učenici uključeni i što se točno radi tijekom terenske nastave u Centru, precizno su pojasnili Darija Domiter i Adrian Višnjić, učenici trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin:

“Terenska nastava o plemenitom raku je bila vrlo inspirativna, a radionica je pružila praktično iskustvo koje je bilo neprocjenjivo. Prvo smo naučili o različitim vrstama rakova u našoj zemlji i njihovoj ugroženosti zbog račje kuge koju prenosi strana invazivna vrsta, signalni rak. Zatim smo proučavali rakove – naučili smo razlikovati mužjake od ženki te imenovati različite dijelove tijela rakova.

Istražujući rakove, upoznali smo se s karakteristikama svake vrste i koristili ključ za određivanje vrsta u našem uzorku. Također smo analizirali grafove iz znanstvenih članaka i raspravljali o podacima koje prikazuju te zaključcima koji se mogu izvući iz njih.

Podaci pokazuju da ova populacija ima umjerenu genetsku varijabilnost. Naučili smo kako okoliš utječe na rast i preživljavanje rakova, a to mi daje nadu za njihovu budućnost. Smatram da je ovo što radimo vrlo važno.”

Prof. dr. sc. Ivana Maguire provodi istraživanja plemenitih rakova koji igraju ključnu ulogu u održavanju stabilnosti slatkovodnih ekosustava. Istaknula je važnost suradnje sa školama i lokalnim organizacijama u očuvanju plemenitog raka: “Naš rad na jezeru Motičnjak uključuje suradnju s učenicima i Centrom izvrsnosti za biologiju. Zajedno istražujemo ekologiju plemenitih rakova i educiramo nove generacije o važnosti očuvanja bioraznolikosti.” Naglasila je da ova vrsta, zbog ugroženosti, zahtijeva posebnu pažnju te da se sakupljanje jedinki za istraživanja može provoditi samo uz odobrenje nadležnih tijela, uz vraćanje rakova u njihovo prirodno stanište nakon mjerenja. Isto tako je istaknula važnost dezinfekcije opreme koja se koristi tijekom rada na terenu kako bi se izbjeglo prenošenje patogena (npr uzročnika letalne bolesti račje kuge) između različitih vodenih tijela.

Jezero je predstavljeno kao potencijalna oaza za očuvanje lokalne bioraznolikosti, s naglaskom na potrebu za daljnjim istraživanjima i suradnjom svih uključenih.

Zahvaljujući uspješnoj suradnji znanstvenika, učenika i lokalnih organizacija, jezero Motičnjak postaje primjer kako zajedničkim naporima možemo očuvati prirodne resurse za buduće generacije.

Svakako trebamo istaknuti da su astakolozi bili oduševljeni toplim i profesionalnim dočekom na jezeru Motičnjak, a mnogi od njih su izrazili želju za nekom budućom suradnjom u području edukacije različitih dionika uključenih u zaštitu prirode.

Najnovije