Opća bolnica Varaždin

U Općoj bolnici Varaždin obilježen Svjetski dan sigurnosti pacijenata: ‘Jezična barijera jedan je od ključnih izazova u skrbi za strane državljane’

'Radi pravilno, učini sigurnim!', ovogodišnji je moto.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata ustanovila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2019. godine na 72. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini usvajanjem rezolucije o „Globalnoj akciji za sigurnost pacijenata“. Ovom je rezolucijom podržano osnivanje Svjetskog dana sigurnosti pacijenata, koji se obilježava 17. rujna s ciljem podizanja svijesti o važnosti sigurnog boravka pacijenata u zdravstvenim ustanovama diljem svijeta.

Svake godine ovaj dan posvećen je specifičnoj temi koja ukazuje na potrebne mjere za poboljšanje sigurnosti i kvalitete skrbi u zdravstvenim ustanovama. Ovogodišnji slogan glasi „Radi pravilno, učini sigurnim!“.

U Općoj bolnici Varaždin obilježen je Svjetski dan sigurnosti pacijenata održavanjem stručnog predavanja 19. rujna 2024., s temom temeljenom na aktualnim izazovima u praksi, posebno onima koji utječu na sigurnost pacijenata tijekom pružanja zdravstvene skrbi. Jedan od ključnih izazova je jezična barijera u skrbi za strane državljane, osobito za one koji ne govore engleski jezik. S obzirom na povećani priljev strane radne snage i pacijenata iz različitih govornih područja, važno je upoznati pružatelje zdravstvene skrbi s alatima za sporazumijevanje u hitnim situacijama.

Projekt Europske komisije „Take Care“ – zdravstveni jezični vodič, može značajno pomoći u ostvarivanju prve komunikacije između pacijenata i zdravstvenih djelatnika, omogućujući jasnije razumijevanje medicinske terminologije koja opisuje zdravstvena stanja i simptome, sve dok ne stigne prevoditelj.

Kako je rekao ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, u suvremenom, globaliziranom društvu, gdje se ljudi često kreću iz jedne zemlje u drugu, jezične barijere mogu predstavljati ozbiljnu prepreku u hitnim medicinskim situacijama.

– Projekti poput „Take Care“ pomažu premostiti tu barijeru, osiguravajući pravovremenu i ispravnu komunikaciju koja može spasiti živote – poručio je Poljak.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije