Grad Ivanec

Ivanečki pčelari osnovat će udrugu ‘Ivančica’

Kandidat za predsjednika udruge je Dragutin Vresk iz Bedenca.

Pčelari s područja grada Ivanca na sastanku su, koji je u dvorani Poduzetničkog inkubatora utorak sazvao Grad Ivanec, pljeskom pozdravili odluku Grada da im, zbog teške pčelarske godine i u cilju očuvanja pčelinjih zajednica, ove godine isplati potporu od 15 eura po košnici. Također, prihvatili su prijedlog koji je još lani inicirao gradonačelnik Milorad Batinić, a to je osnivanje pčelarske udruge koja će okupljati pčelare s administrativnog područja grada Ivanca.

Na sastanku koji se odvijao u dobroj i pozitivnoj atmosferi, okupljeni pčelari na licu mjesta održali su međusobne konzultacije te dogovorili sjajnu stvar: Osnovat će pčelarsku udrugu za koju će predložiti da nosi naziv „Ivančica“.

Kandidat za predsjednika Dragutin Vresk

Također su predložili da njen predsjednik bude dugogodišnji pčelar Dragutin Vresk iz Bedenca. Vresk je odmah potom i zahvalio na povjerenju kolega te najavio osnivačku skupštinu nove ivanečke udruge na koju je, jasno, pozvao i predstavnike Grada Ivanca.

To su najvažniji naglasci s jučerašnjeg sastanka kome se odazvalo 14 registriranih pčelara (od pozvanih 20-ak, s ukupno 560-ak košnica), prema evidenciji Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Sastanku je nazočio i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, a vodila ga je pročelnica UO za proračun, financije i gospodarstvo Dunja Cerovčec. Naglasila je da je Grad iznimno senzibiliziran za tematiku pčelarstva i važnost pčela za cijeli eko sustav.

Uz činjenicu da Grad već nekoliko godina pomaže pčelarima da prebrode teške prilike koje ugrožavaju opstanak pčelinjih zajednica, istaknula je da su u gradskom proračunu za 2024. godinu osigurana posebna, namjenska sredstva kao potpora Grada osnivanju pčelarske udruge te ih pozvala da ta sredstva iskoriste.

Pčelarima se obratio i gradonačelnik Milorad Batinić te kazao da je ova tematika u posebnom fokusu Grada.

Grad kroz udrugu više može pomoći pčelarima

-Podaci pokazuju da se broj pčelinjih zajednica smanjuje i to je nešto što treba zaustaviti i takav trend preokrenuti. Potičemo vas stoga da osnujete udrugu jer kroz udrugu Grad vam može puno više pomoći, odnosno, na taj način omogućujete Gradu da aktivira razne alate i instrumente potpore. Želimo zajedno s vama u ovim ekstremnim klimatskim prilikama očuvati pčelinje zajednice te učiniti sve u cilju broja povećanja broja aktivnih pčelara i broja košnica – apelirao je gradonačelnik.

Osnivanje i vidljivost rada udruge

Viša stručna suradnica za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Ana Jagetić na sastanku je nazočne informirala o tehničkim detaljima vezanim uz osnivanje udruge te benefitima koje ostvaruje upisom u registar gradskih ustanova, a koje sežu od potpora Projektnog ureda Grada Ivanca kod kandidiranja na javne pozive i natječaje pa sve do promocije i prodaje na gospodarskim sajmovima, gradskim manifestacijama, besplatnog ustupanja štandova i sl.

Pročelnica UO za poslove gradonačelnika Ljiljana Risek izvijestila je da će, nakon osnivanja, pčelarska udruga postati gradska udruga čiji se rad prati te dobiva na vidljivosti kroz sve gradske medije (Ivanečke novine, web, FB), kroz koje se onda mogu plasirati i informacije važne za pčelare i očuvanje pčela.

Također ih je pozvala da se pridruže manifestaciji Jesen u Ivancu koja se, ovisno o vremenskim prilikama, planira za polovicu listopada.

Zahvalnica gradonačelniku

Pčelar Marijan Vusić na sastanku je uručio zahvalnicu Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje (u čijem sastavu sada djeluju ivanečki pčelari) gradonačelniku M. Batiniću i Gradu Ivancu za dodijeljenu pomoć i potporu pčelarima.

M. Vusić također je pozvao sve kolege pčelare da, kada u gradsku upravu budu donosili ispunjene obrasce, sa sobom na poklon donesu po 2 kg meda, koji će onda Grad dostaviti dječjim vrtićima i Udruzi Ivanečko sunce.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije