Gradski muzej Varaždin

Srijeda u muzeju povodom Dana europske baštine održava se u Krapini

Jedinstveni paleontološki nalaz iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin odlazi u Krapinu.

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 2. listopada, održava se u Krapini, u Muzeju krapinskih neandertalaca, gdje se u povodu Dana europske baštine u 19 sati otvara izložba Erik/a – vunasti nosorog.

Fosilni ostaci vunastog nosoroga, jedinstvenog paleontološkog nalaza iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, pronađeni su 1983. na području Malog Segečaka, a javnosti su prvi put predstavljeni kroz multidisciplinarnu izložbu u GMV-u prije četiri godine, nakon dugotrajnih i zahtjevnih radova provedenih u cilju njegove trajne zaštite.  

Na izložbi se središnji eksponat kostura vunastog nosoroga prati od njegova otkrića fotodokumen-tacijom i audiovizualnim zapisima sudionika istraživanja te kroz obrađene faze klasične i digitalne zaštite i obrade fosilnih ostataka, dok je rekonstrukcija životinjskog i biljnog svijeta tijekom kasnog pleistocena predstavljena putem 3D animacije.

Autorica stručne koncepcije izložbe je Lovorka Štimac-Dedić, viša kustosica na Arheološkom odjelu GMV-a, a suradnici iz Muzeja krapinskih neandertalaca su viši kustos Eduard Vasiljević i kustosica Nikolina Ileković.

Izložba u Muzeju krapinskih neandertalaca ostaje otvorena do 31. 1. 2025. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije