Općina Trnovec Bartolovečki

FOTO U Šemovcu obilježena 81. obljetnica Šemovečke bitke

Kod spomenika 'Plamen ustanka'.

U organizaciji Udruge antifašista Varaždin i Općine Trnovec Bartolovečki, kod spomenika „Plamen ustanka” u Šemovcu u utorak je obilježena 81. obljetnica Šemovečke bitke. Naime, događaj iz noći s 2. na 3. listopada 1943. godine desetljećima se svečano obilježava, odajući na taj način počast palim partizanima iz brigade „Braće Radić”, koja je dala ogromnu žrtvu u oslobođenju Podravine.

U općini Trnovec Bartolovečki nalaze se četiri spomen obilježja posvećena Narodnooslobodilačkoj borbi, a od toga su čak tri vezana uz Šemovečku bitku. Neposredno prije okupljanja, delegacija Udruge Antifašista Varaždin položila je cvijeće kod spomenika u selu Žabnik i spomenika kod Osnovne škole. Na tim spomenicima ispisana su imena palih partizanki i partizana. Istodobno, delegacija iz Ludbrega položila je cvijeće na spomen Kosturnici na ludbreškom gradskom groblju.

Kako je naglasila načelnica Verica Vitković prilikom svečanosti kod spomenika „Plamen ustanka”, doprinos i zadaća Općine je brinuti se o spomenicima Šemovečkoj bitci i evocirati uspomene na pale borce.

– Mi to činimo svakodnevno, ne samo na današnji dan. Mi održavamo spomenik i na taj način odajemo počast našim poginulim borcima. Svjesni smo činjenice – da te bitke nije bilo, pitanje je gdje bismo mi danas bili, bismo li uopće doživjeli Domovinski rat – da nije bilo ove brigade, da nije bilo mještana ovog sela i okolice koji su se već tada nesebično borili protiv fašizma, da oslobode ovaj narod – kazala je Vitković te nastavila:

– Nažalost, mnogi od njih su nastradali, a mi im odajemo počast i to ćemo i dalje činiti. Vjerujem da će to činiti i generacije iza nas – zaključila je načelnica uz poruku da se učenicima prenosi sve ono što trebaju znati iz hrvatske povijesti i povijesti Općine Trnovec Bartolovečki.

Uz članove Udruge antifašista Varaždin, obilježavanju su se pridružili izaslanica varaždinskog župana i članica Županijske skupštine Anita Rep, saborske zastupnice i zastupnici Barbara Antolić Vupora, Dubravka Novak, Dubravko Bilić te Miroslav Marković, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije Miljenko Zorko, predsjednik Reformista Radimir Čačić te SDP-ov Bruno Ister.

Podsjetimo, Šemovečka bitka bila je jedna od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega, odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu. Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade „Braće Radić“. Unatoč brojčanoj nadmoći i nadmoći u naoružanju, neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. U Šemovečkoj bitci poginulo je 76 boraca, dok ih je 30-ak ranjeno.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije