Grad Ivanec

Na ivanečkom području i dalje brinu za starinske običaje berbe i trebitve kukuruza

Odlično!

I ove je godine Društvo prijatelja narodnih običaja Maska od zaborava sačuvalo običaje vezane uz starinsku berbu i trebitvu kukuruza.

Obitelj Maloić iz Punikvi jučer je, naime, drugu godinu zaredom, bila domaćin beračima i čuvarima tradicije iz Društva Maska.

Nakon jutarnje okrepe težaci su u radnim nošnjama krenuli u polje; kukuruz su brali ručno u košare, a iz njih se u velikim koševima prenosio do traktora te se potom odvozio u dvorište domaćina, gdje je nakon berbe započela trebitva i spremanje kukuruza u koružnjak.

No, najveseliji dio trebitve svakako je bilo „jezdenje“, kada su se, baš kao nekad, berači valjali u kožulinju i kukuruznim mustačima, a sve to našlo se u nošnjama berača te pod suknjama beračica.

Poslijepodne je proteklo uz dobru kapljicu, pečenje i domaće delicije koje su, uz obitelj Maloić, pripremile i članice Maske, a nisu izostali ni pečeni kesteni.

– Vrijeme nas je odlično poslužilo i za berbu, ali i za druženje, bilo je zaista prekrasno! Sretni smo što smo i ove godine dio naših običaja otrgli od zaborava – poručila je predsjednica Maske Vlasta Friščić.

Trebitvu kuruze, kao tradicijsku manifestaciju koja čuva običaje Ivanca i ivanečkoga kraja, i ove je godine, kao i uvijek dosad, financijski podržao Grad Ivanec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije