Grad Varaždin

Bosilj: ‘POS zgrada ide zadanim tempom bez obzira na pronađeni ilegalni deponij otpada’

Varaždinski gradonačelnik istaknuo je da ne mogu podnijeti prijavu zbog zastare za kazneno djelo.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je zbog brojnih upita pojasnio situaciju oko otpada na gradilištu POS stanova u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića i daljnje dinamike radova.

Tema je to koja se nastavlja od prošlog tjedna kada je pronađen deponij ilegalno odloženog otpada na mjestu gdje se sada radi POS zgrada s 30 stanova.

– Bez obzira što je na gradilištu pronađen deponij ilegalno odloženog otpada radovi se nastavljaju zadanim tempom dok će se otpad ukloniti sukladno zakonskim normama Republike Hrvatske. Rok završetka prve zgrade je rujan 2025. Paralelno se projektiraju druga i treća zgrada i rok za ishođenje građevinskih dozvola je 31.12.2024. te će se početkom 2025. raspisati javna nabava za izgradnju tih dviju zgrada – ističe Bosilj.

Otkrio je je li moguće da se podnese kaznena prijava zbog ugrožavanja okoliša otpadom.

– Vezano uz upite o mogućnosti podnošenja kaznene prijave, zastara za kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom je 15 godina, a s obzirom da su na ilegalnoj deponiji između ostalog otpada pronađene novine Varaždinske vijesti s datumom prosinac 2002. što sugerira da je to bilo vrijeme nastanka deponije, nažalost ne može se prijaviti policiji i DORH počinjenje ovog kaznenog djela jer je nastupila zastara kaznenog progona. Kao gradonačelnik grada koji je u prošlosti imao velikih poteškoća oko postupanja s otpadom, a što je bilo posljedica neodgovornih bivših gradskih vlasti, založit ću se kod saborskih zastupnika s područja Varaždina i Varaždinske županije da se pooštre kazne za djela protiv okoliša, a time će se automatizmom znatno povećavati i vremenske odredbe za zastaru. U tim okolnostima će se ostvariti pretpostavke za kazneni progon ovakve neodgovornosti i štetnosti za okoliš, a potencijalno i na zdravlje naših sugrađana – naglasio je Bosilj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije