OPĆINA TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Vitković: ‘Povećanje cijene vrtića je nužno, ali Općina na sebe preuzima troškove povećanja’

Od 1. siječnja ekonomska cijena vrtića bit će 380 eura.

Općinsko vijeće Općine Trnovec Bartolovečki prihvatilo je zahtjev uprave Dječjeg vrtića “Zeko” za povećanjem ekonomske cijene vrtića zbog rasta gotovo svih troškova. No, unatoč tome, roditelji neće na svojim kućnim budžetima osjetiti to povećanje budući da je ujedno donijeta odluka da će Općina u potpunosti na sebe preuzeti trošak povećanja cijene vrtića.

Naime, Uprava vrtića je, uslijed povećanja troškova, zatražila i dobila pozitivnu potvrdu za povećanje ekonomske cijene vrtića koja će od 01.01.2025. iznositi 380,00 eura za sve dobne skupine.

– Kako je to značajno financijsko opterećenje za roditelje u odnosu na dosadašnju ekonomsku cijenu, odnosno, povećanje bi za roditelje bilo od 33 do 36 posto u odnosu na dosadašnju ekonomsku cijenu, donijeta je odluka da će Općina s 01.01.2025. godine u potpunosti preuzeti trošak povećanja ekonomske cijene Dječjeg vrtića “Zeko” – pojasnila je načelnica Općine Verica Vitković.

Povećanje udjela Općine

Dodala je da će se na taj način omjer sufinanciranja od strane Općine povećati sa dosadašnjih 60 na 71 posto za prvo dijete, dok se za drugo dijete taj omjer povećava sa 70 na 82 posto sufinanciranja. Za treće i više djece koja istovremeno borave u dječjem vrtiću, Općina u potpunosti snosi trošak boravka.

– Važno je istaknuti da Općina Trnovec Bartolovečki sufinancira boravak djece i u svim drugim vrtićima za djecu koja imaju prebivalište na području Općine. Od osnivanje Općine Trnovec Bartolovečki ovo je do sada najveći postotak sufinanciranja boravka djece u predškolskim ustanovama od strane Općine – kazala je načelnica.

U 2026. novi vrtić

Izrazila je zadovoljstvo donijetim odlukama podsjećajući da Općina kreće u izgradnju novog objekta vrtića.

– Sklopljeni su ugovori za gradnju novog vrtića, a ovih dana će biti sastanak povodom uvođenja u posao. Rok za završetak projekta izgradnje novog vrtića je 30. lipnja 2026. godine. Uvjerena sam da će kapaciteti u novom objektu biti dostatni za potrebe mladih obitelji iz naše Općine – zaključila je Vitković.

Potpora za umirovljenike

Ujedno je donijeta i odluka prema kojoj će umirovljenici s područja Općine dobiti jednokratnu novčanu potporu povodom božićnih blagdana u iznosu od 30,00 eura.

Pravo na spomenutu potporu imaju osobe sa statusom umirovljenika s pravom na mirovinu do maksimalnog mjesečnog primanja do 500,00 eura. Zatim, korisnici s jedinim prihodom od ostvarenja prava na doplatak za pomoć i njegu te osobe s invaliditetom razine oštećenja organizma od 40 do 100 posto ukoliko ne ostvaruje mjesečna primanja ili ih ostvaruju maksimalno do 500,00 eura. Tu su i osobe u statusu socijalno uzdržavanih, odnosno korisnici minimalne zajamčene naknade. Potporu ostvaruju i nezaposlene osobe ili samac, odnosno nezaposlene osobe ukoliko su kao član kućanstva nezaposlene i nemaju drugih izvora primanja, kao i nezaposlene osobe starije od 65 godina bez ikakvih primanja, a ne ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije