Grad Varaždinske Toplice

U tijeku sanacija građevine Starog grada u Varaždinskim Toplicama od vlage

Objekt Starog grada danas je javna građevina s bogatim povijesnim nasljeđem koje se može datirati u vremenski period od 14. do 18. stoljeća.

U tijeku su opsežni građevinski radovi u Starom gradu prema odobrenom programu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske za radove u 2024. godini. Na spomenuti program, obnovu Starog grada kandidirao je Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

Radovi koji se trenutno izvode u prizemlju Starog grada, koje koristi Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, obuhvatit će sanaciju postojećih zidova uredskih prostorija od vlage i oni predstavljaju nastavak radova sanacije zidova od vlage kulturno-povijesnog objekta u centru grada Varaždinske Toplice.

Ukupna vrijednost navedenih radova s PDV-om iznosi 48.055,00 eura, a napredak radova obišle su pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković te ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović. 

Dodajmo kako se radovi financiraju sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice pod stalnim monitoringom Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Inače, Stari grad (Kaštel zagrebačkog Kaptola) u Varaždinskim Toplicama je zaštićeno nepokretno kulturno dobro koje je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-906.

Objekt Starog grada danas je javna građevina s bogatim povijesnim nasljeđem koje se može datirati u vremenski period od 14. do 18. stoljeća.

Iz povijesnih izvora poznato je da je objekt nekada bio u posjedu Zagrebačkog kaptola i kako je izgrađen 1376. godine. U 16. stoljeću je povećan i dodatno utvrđen kulama, te je nekada bio okružen bedemima i jarcima s termalnom ljekovitom vodom.  Krajem 17. stoljeća pregrađen je zatim u barokni dvorac, a nakon rušenja nasipa i zatrpavanja jaraka sredinom 18. stoljeća nestaje srednjovjekovni fortifikacijski karakter tog objekta.

Nakon barokne pregradnje, dobiva konačni izgled jednokatne palače s tri krila. Arhitektonsku baštinsku zanimljivost predstavlja danas činjenica da na južnoj strani objekt zatvara crkva Svetog Martina Biskupa, također vrlo vrijedno obnovljeno i restaurirano kulturno dobro.

Danas oba spomenuta povijesna kulturna objekta čine zatvoreni kvadratni povijesni kompleks i cjelinu sa vrlo zanimljivim unutarnjim dvorištem gdje se nalazi muzejski lapidarij sa ostacima spomenika iz antičkog  naselja Aquae Iasae.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije