Grad Varaždinske Toplice

U Varaždinskim Toplicama otkrivena bista Alojzija Stepinca

Bistu je izradio akademski kipar Vida Vučak.

U Varaždinskim Toplicama protekli vikend bio je posvećen blaženom Alojziju Stepincu, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama.

Tako je u petak u Kino dvorani Ljubelj organizirana tribina “Alojzije Stepinac – naš suvremenik”, a predavač je bio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru, inače pranećak Alojzija Stepinca, koji mu je ujedno bio i krizmeni kum.

Mons. Mrzljak na predavanju se osvrnuo na period od 5. prosinca 1951. godine kada je Stepinac iz Lepoglave prebačen u Krašić, pa do njegove smrti 10. veljače 1960. godine. Kao živi svjedok toga vremena, mons. Mrzljak iznio je mnoge dogodovštine iz zajedničkog života i susreta.

Potom je u subotu na platou ispred župne crkve sv. Martina biskupa otkrivena brončana bista blaženog Alojzije Stepinca koju je blagoslovio upravo mons. Mrzljak.

Bistu je izradio akademski kipar Vida Vučak, a prilikom blagoslova biste, događaj su svojim izvedbama uveličali članovi  mješovitog župnog zbora  Župe sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama, dok su se članice Ogranka Matice Hrvatske pobrinule za zakusku za okupljeno mnoštvo.

Kako je istaknuo Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama, ovime je Matica ostavila trajni spomenik koji poziva sve da kod prolaska pored biste upute molitvu kako bi blaženik što prije bio uzdignut u rang sveca.

– Čini mi se da se oko blaženog Alojzija Stepinca još uvijek vode polemike u hrvatskom društvu, što ne bi trebalo biti upitno jer se zna da je on hrvatski mučenik i žrtva totalitarnog komunističkog režima. On je bio svjetionik u 20. stoljeću – poručio je Juranić.

Dodajmo kako je nakon otkrivanja biste mons. Mrzljak služio koncelebriranu misu s velečasnim Sinišom Dudašekom, župnikom Župe sv. Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama i velečasnim Tomislavom Antekolovićem.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije