Grad Varaždin

U Varaždinu nacionalni susret o beskućništvu

Varaždin je svojevrsni lider u organizaciji udruge koja brine o beskućnicima.

Varaždin i Čakovec su od 7. do 9. listopada domaćini 18. nacionalnog susreta o beskućništvu. Varaždinska Udruga „Novi put“ tim je povodom na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu postavila štand na kojem se obilježava Svjetski dan beskućnika. Organizatore i njihove goste iz četrnaest udruga koje su članice Hrvatske mreže beskućnika danas je posjetio i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj koji je ujedno i pokrovitelj ovog susreta zajedno s gradonačelnicom Čakovca.

Upoznavši se s programom obilježavanja te s problemima i izazovima s kojima se te udruge susreću u svakodnevnom radu gradonačelnik Bosilj je izjavio:

– Danas je taj dan kada treba javno govoriti i beskućnicima, ali njih ne treba stigmatizirati jer se nikad ne zna kada se takve životne nedaće mogu svakom dogoditi. Pohvaljujem varaždinsku Udrugu „Novi put“ koja upravlja skloništem za beskućnike koje ima kapacitet za smještaj 15 beskućnika. Ulica nije dom, moto je ovog susreta, pa zato je potrebno te ljude skloniti s ulica i dati im mogućnost da zadovolje svoje osnovne potrebe poput higijene i noćenja, a osigura im se i hrana. U Hrvatskoj je sve više takvih ljudi i Grad Varaždin će sigurno u dogledno vrijeme morati proširiti naše sklonište – rekao je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Dejan Travica, predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike i predsjednik Udruge Oaza iz Rijeke također je potvrdio da su povećane potrebe za smještaj beskućnika:

– Problem beskućništva i dalje postoji i to je poruka s ovog okupljanja kolega iz cijele Hrvatske. Taj problem je značajan jer unatoč tome koliko ulažemo truda nismo pokrili sve potrebe. Prihvatilišta u Hrvatskoj imaju 450 mjesta a procjenjujemo da ima oko 2 tisuće beskućnika koji žive na cesti. Penje se i do 10 tisuća broj osoba koje su u riziku beskućništva – upozorio je predsjednik hrvatske mreže za beskućnike.

Predsjednik Udruge „Novi put“ Nikola Dugandžić je tom prigodom istaknuo:

– Varaždin je svojevrsni lider u organizaciji udruge koja brine o beskućnicima. Ovo je nakon 14 godina drugi nacionalni susret o beskućništvu i zahvaljujem Gradu Varaždinu na pokroviteljstvu. U odnosu na kolege iz Hrvatske mi u Varaždinu smo u velikoj prednosti kada vodimo brigu o beskućnicima jer nas Grad Varaždin maksimalno financira. – izjavio je Nikola Dugandžić.

Podršku udrugama je dao i Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika i zastupnik u Hrvatskom saboru. Obilježavanje Svjetskog dana beskućništva nastavljeno je okruglim stolom na temu beskućništva u Palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin. Sljedeći dan, u srijedu, 9. listopada nacionalni susret se nastavlja u Čakovcu panel raspravom na temu Međuresorne suradnje u skrbi za beskućnike.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije