OPĆINA PETRIJANEC

Dani otvoreni vrata EU projekata održani u Petrijancu

Građanima su predstavljene najvažnije projektne aktivnosti.

U ponedjeljak, 7. listopada, u novoobnovljenoj zgradi Stare škole u Petrijancu održani su „Dani otvorenih vrata EU projekata“. Riječ je o projektu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji se, kao način poticanja uključivanja subjekata i dionika za korištenje europskih izvora za sufinanciranje, tijekom listopada provodi u cijeloj Hrvatskoj.

U „Dane otvorenih vrata EU projekata“ se, kao jedina općina iz Varaždinske županije, ove godine po prvi puta uključila i Općina Petrijanec predstavljajući na posebnom događanju nazvanom „Europska unija kao pokretač razvoja lokalne zajednice“, svoje provedene, aktualne ili planirane projektne aktivnosti sufinancirane europskim sredstvima. Događanje je okupilo veći broj građana i predstavnika raznih organizacija iz svih naselja općine Petrijanec.

Nakon izvođenja himne učiteljice glazbene kulture Bernardice Bačan, i kraćeg kulturnog programa kojeg su pripremile učenice Osnovne škole Petrijanec Vida Pranjić Furjan, Lana Potočnjak i Nika Vidović, pod vodstvom mentorice Željke Rabuzin, načelnik općine Željko Posavec održao je prezentaciju u kojoj je predstavio na koji način Općina uspješno koristi dostupne fondove Europske unije.

Posavec je istaknuo važnost korištenja dostupnih EU fondova za sufinanciranje raznih i raznolikih investicija kojima se izravno utječe na podizanje razine komunalne i infrastrukturne opremljenosti, podizanje razine socijalnih usluga u zajednici, sufinanciranje energetske učinkovitosti javnih zgrada, podizanje razine društvene odgovornosti i pomaganje ranjivim skupinama te prevenciji njihove institucionalizacije.

Općina Petrijanec već cijeli niz godina veoma uspješno koristi sredstva iz dostupnih programa Europske unije: Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj, Programa ruralnog razvoja te programa Europa za građane, kako bi sufinancirala razne aktivnosti usmjerene na ostvarenje navedenih ciljeva.

Ukupna vrijednost do sada provedenih projekata je oko 1,4 milijuna eura.

Posebni naglasak stavljen je na tri aktualna projekta koji se upravo provode, a to su:

Izgradnja rotacijskog parkinga kod groblja u Petrijancu

Dogradnja i opremanje dječjeg vrtića u Petrijancu

Zaželi – prevencija institucionalizacije u Općini Petrijanec

Dogradnja rotacijskog parkinga projekt je nastavak ranijeg projekta uređenja groblja, koji je također bio sufinanciran europskim sredstvima. Investicija vrijedna oko 102.454,54 EUR-a s PDV-om podići će razinu komunalne opremljenosti i dostupnosti groblja, povećati razinu sigurnosti u prometu te značajno doprinosi uređenosti tog cijelog dijela samog Petrijanca. Sufinanciranje Europske unije i Ministarstva od ukupno 77.486,90 eura značajno je olakšalo provedbu ovog projekta.

Dogradnja dječjeg vrtića kapitalni je investicijski projekt, vrijedan 2,8 milijuna eura čime će se urediti dodatne četiri sobe za odgojne skupine te sportska dvorana. Ovaj je projekt nastavak aktivnosti provedenih 2019. godine, kada je vrtić bio nadograđen s tri odgojiteljske sobe. Ovom dogradnjom vrtića podići će se dostupnost i kvaliteta predškolskog odgoja na području općine Petrijanec te će sva djeca predškolske dobi imati mjesto u njemu. Vrtićka sportska dvorana koja će se nadograditi uredit će se i kao dom Europskog talent centra za STEM područje za djecu predškolske dobi, još jedan važan projekt koji će značajno doprinijeti kvaliteti obrazovnih mogućnosti na području općine.

Projekt ZAŽELI, koji se upravo provodi u svojoj 4. fazi, ukupno je vrijedan 480.000,00 eura i u potpunosti je financiran sredstvima EU. Projektom se na poslovima brige oko starijih i nemoćnih osoba te osoba s invaliditetom zaposlilo 10 žena, a u njega je uključeno ukupno 69 krajnjih korisnika starijih od 65 godina i osoba s invaliditetom. Projekt ZAŽELI se sada provodi po četvrti put i do sada je kroz njega, na pružanju brige za dvjestotinjak korisnika bilo zaposleno čak tridesetak žena.

Događanje je uključivalo i terenski obilazak lokacija provedbe odnosno realizacije ovih projekata.

Uz aktualne projekte, Posavec je predstavio i projekte u pripremi odnosno aktivnosti koje će se prijavljivati na dostupno natječaje i realizirati u bliskoj budućnosti što uključuje Adrenalinski park u Strmcu koji će se realizirati kroz ITU mehanizam Urbanog područja Varaždin, uređenje grobne kuće u Petrijancu, izgradnje Kulturnog centra Zelendvor, uređenja trgova Sv. Petra u Petrijancu, Sv. Katarine u Novoj Vesi, Trga u Družbincu te projekt Vrtovi ulica mojeg Petrijanca. Uz to, odobren je i projekt izgradnje područnog vrtića u Novoj Vesi Petrijanečkoj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije