Grad Varaždin

‘Varaždin je na putu da konkretizira određene stvari vezane uz film’

U Varaždinu gostuju uvaženi filmski djelatnici, dobitnici Oscara, Emmyja…

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj u srijedu je u Gradskoj vijećnici ugostio dobitnike najprestižnije svjetske filmske nagrade Oscar® koji borave u Varaždinu povodom održavanja International Sound & Film Music Festivala (ISFMF), odnosno osnivanja Film & Media Sound Academy na Sveučilištu Sjever, obrazovnog programa specijaliziranog za filmski zvuk.

Na prijemu u svečanom salonu Gradske vijećnice prisustvovali su dobitnici najprestižnije svjetske filmske nagrade Oscar® Mark Ulano i Stuart Wilson, trostruki dobitnik Emmyja Roland Vajs, najznačajniji producent filmske glazbe na svijetu Robert Townson, direktorica Dreamaker Productionsa Marijana Knezoci, pokretač ISFMF Željko Glaser i direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Radili na Titanicu, Harryju Potteru…

Gradonačelnik je istaknuo kako se filmska glazba i filmski zvuci savršeno uklapaju u Varaždin kao jedini UNESCO grad glazbe:

– Dolazak ovih ljudi, dobitnika Oscara za filmove poput Titanica, koji su radili na Harry Potteru, vrhunskih profesionalaca u svom području, znači da je Varaždin na putu da konkretizira određene stvari vezane uz film. Imamo iskaze interesa od nekih ozbiljnih kompanija za možebitni dolazak u Varaždin, a ovo je jedna od stanica na tom putu. Vrlo je bitno što će ovi naši gosti, zajedno sa Sveučilištem Sjever, organizirati specijalizirana predavanja, mini studij filmskog zvuka za koji se prijavilo dvadesetak polaznika, ne samo iz Varaždina i Hrvatske nego iz cijele regije. Već smo imali posjete location managera u naš grad, a imamo i najave novih dolazaka. Preuređujemo bivše kino Dom u Centar kreativnih i kulturnih industrija gdje će biti i sjedište filmskog ureda, a tamo ćemo također pružati mogućnost učenja iz područja filma, zvuka, montaže i ostalog – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

– Varaždin nam se u proteklih par dana pokazao kao dobra lokacija, gradska arhitektura, ulice, klima, sama vibra grada je primamljiva za filmsku industriju. Osjeća se umjetnički duh koji nadilazi ono vizualno. Razgledali smo galerije, crkve, kazalište, sve što smo vidjeli ima svoje posebnosti i specifičnosti, ali i grad kao cjelina je gostoljubivo kulturno okruženje za kreativce i za dobre ideje, što je zaista važno u snimanju filmova – rekao je Mark Ulano.

Zvuk na fakultetu

Stuart Wilson je kazao kako mu je čast biti ovdje u Varaždinu povodom održavanja International Sound & Film Music Festivala.

– Impresivno je prepoznavanje ovih „nevidljivih“ umjetnosti i njihov doprinos doživljaju kinematografije kod ljudi koje smo ovdje upoznali i Varaždin je odlično mjesto za buduće generacije koje će doći, učiti i razvijati ove vještine. Veselim se podržati Film & Media Sound Academy i upoznati studente, novu generaciju kreativaca u stvaranju filmske glazbe. Da je ovakva akademija postojala kada sam ja započinjao svoju karijeru, rado bih je pohađao.

Ronald Vajs je zahvalio gradonačelnika na iznimno ugodnom prijemu:

– Drago mi je što sam upoznao Varaždin. Ja sam dizajner zvuka i mixer i na akademiji ću raditi sa studentima na području snimanju zvuka na lokaciji. Naš zadatak je da postignemo zvukom da gledatelji imaju osjećaj kao da su u samom zbivanju filma, u toj priči.

‘Donijeli smo filmsku glazbu u Varaždin’

Oduševljenje Varaždinom i cijelim projektom iskazao je i Robert Townson:

– Sve ovo nam iznimno puno znači. Donijeli smo filmsku glazbu u Varaždin, grad glazbe. Uz to što smo po prvi put posjetili i upoznali ovaj prelijepi grad, što ga istražujemo i upoznajemo njegove stanovnike, kroz festival stvaramo i nova prijateljstva. Ne možemo ni zamisliti što će sve izrasti iz ovih temelja koje gradimo.

– Akademija je za one koji imaju već nekog iskustva u soundu, ali žele istražiti kako je to raditi na filmu. Ona će omogućiti studentima da upoznaju svijet kojem inače nemaju pristupa i ponosni smo što smo dobitnike Oscara i drugih važnih nagrada doveli u Hrvatsku da podijele svoje znanje – kazala je Marijana Knezoci, direktorica Dreamaker Productionsa.

Oskarovci su imali prilike istražiti ljepote Varaždina, a Turistička zajednica grada Varaždina se pobrinula da zaista dožive grad:

– Čast nam je ugostiti ovako uvažene goste u Varaždinu. Pokazali smo im ljepote Varaždina, staru gradsku jezgru koja može biti dobra kulisa za snimanje filmova, reklama, ali htjeli smo im ponuditi i doživljaj grada, s naglaskom na glazbu. Tako su slušali glazbu s naše kamperice na varaždinskom Korzu, odveli smo ih u katedralu gdje je Višeslav Jaklin izveo filmsku glazbu na orguljama i to ih je zaista oduševilo. Upoznali smo ih s poviješću grada, tradicijom, predstavili im našu gastronomiju. Ovo je samo početak suradnje koja bi trebala rezultirati nečim većim. Varaždin ima što za pokazati, ali to se ne događa preko noći i na tome moramo puno raditi. Ovo je prvi korak, a vjerujem da ćemo u budućnosti imati ozbiljne rezultate – rekla je Jelena Toth.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije