povijesni štikleci

Na današnji dan rodio se slikar Mirko Rački

Bio je jedan od najistaknutijih slikara 20. stoljeća.

13.10.1942. Istaknuti varaždinski sportski liječnik Mihovil Posavec rođen je 13. listopada 1942. godine u Karlovcu. Gimnaziju je maturirao u Varaždinu, medicinu diplomirao u Rijeci, radio je kao voditelj sportske ambulante i klupski liječnik varaždinskih klubova NK Varteksa, NK Slobode, rukometašica VIS-a, hrvača Varteksa. Bio je liječnik reprezentacije mladih hrvatskih nogometaša i ženske rukometne reprezentacije Evrope, biran je za predsjednika Sekcije varaždinskih sportskih liječnika. Doktor Mihovil Posavec umro je u Varaždinu 25. veljače 2007. godine.

13.10.1924. U Varaždinu je rođen Mirko Abramović, svestrani sportaš, trener i sportski djelatnik. Već kao gimnazijalac isticao se igrajući stolni tenis, tenis, odbojku i hokej na ledu. Bio je član stolnoteniskog kluba «Sloboda», igrao je odbojku za varaždinski «Tekstilac» koji je u hrvatsko-slovenskoj ligi dva puta bio prvak, sa hokejašima «Tekstilca» osvajao je treće mjesto u državnom prvenstvu. Kao sportski djelatnik i trener posvetio se razvoju stolnog tenisa u Varaždinu, izumio je robot za pomoć školovanju mladih stolnotenisača. Za svoj rad Mirko Abramović dobio je brojna priznanja među njima i nagradu za životno djelo koje mu je dodijelila Zajednica sportskih udruga grada Varaždina. Umro je u Varaždinu 5. studenoga 2004. godine.

13.10.1879. U Novom Marofu rođen je Mirko Rački, jedan od najistaknutijih slikara 20. stoljeća. Izlagao je u brojnim europskim galerijama, svjetsku slavu stekao je ilustracijom Danteove „Božanske komedije“. Mirko Rački bio je direktor Moderne galerije u Zagrebu, član akademije JAZU. Umro je u dubokoj starosti u 103. godini – 1982. godine.

13.10.1810. Sa suprugom Marijom Lujzom habsburški car i kralj Franjo posjetio je Varaždin. U njegovoj pratnji bili su hrvatski ban Ignjat grof Đulaj, zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac, đakovački biskup Antun Mandić i brojno plemstvo. Varaždinci su za doček uredili pročelja kuća, obnovili ograde dvorišta, navečer osvijetlili prozore i priredili kraljevskom paru večernju podoknicu.

LISTOPAD 1994.

U listopadu 1994. godine na Zavodu za zapošljavanje – Područnoj službi Varaždin pod čijom je nadležnošću bilo područje Varaždinske i Međimurske županije evidentirano je 12 257 nezaposlenih osoba što je bilo 6,3 % više nego u rujnu 1993. Tijekom rujna 1994. godine Područnoj službi Varaždin prijavio se 1401 tražitelj zaposlenja između kojih 879 prvi put. Inače, između svih evidentiranih nezaposlenih osoba posao je prvi put tražilo njih 4580. Najviše nezaposlenih bilo je KV i VKV radnika (oko 35 %) te PKV i NKV radnika (oko 30 %).

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije