povijesni štikleci

Na današnji dan rođen je ‘veseli’ grof Baltazar Patačić

Grof je rođen u Krkancu, gdje je imao i dvorac…

14.10.1991. Održan je osnivački skup Hrvatskog časničkog zbora za područje općine Varaždin, uz očekivanje da će vrlo brzo ova vanstranačka i dobrovoljačka organizacija okupljati više od dvije tisuće pričuvnih i aktivnih časnika. Prema riječima predsjednika Hrvatskog časničkog zbora dr. Tomislava Jantola, u to vrijeme rat u Hrvatskoj bio je ušao u fazu kada više nije bilo dovoljno oslanjati se na dobrovoljačke snage, već se trebalo intenzivno pristupati organizaciji Hrvatske vojske prema svim načelima i pravilima koja vrijede za vojne strukture. Zadatak Hrvatskog časničkog zbora bio je obuka i usavršavanje svojih članova.

14.10.1945. U zagrebačkom humorističnom listu ‘Kerempuh’ prvi je objavljen lik Petrice Kerempuha autora Ive Režeka, akademskog slikara iz Varaždina. U Hrvatskoj je prva knjiga o popularnom liku Petrice Kerempuha objavljena u Varaždinu 1834. godine. Bilo je to djelo pisca Jakoba Lovrenčića ‘Petrica Kerempuh iliti življenje človeka prokšenoga’.

14.10.1903. Umro je znanstvenik i doktor prava Bruno Dirigl. Rođen je u Varaždinu 1859. godine a u Beču je doktorirao pravo. Radio je kao javni bilježnik i odvjetnik u Varaždinu i Karlovcu. Objavio je brojne znanstvene radove o odvjetništvu, bilježništvu i građanskom pravu. Bio je među utemeljiteljima ‘Varaždinske industrijske zadruge’ i ‘Prvog Hrvatskog varaždinskog dioničarskog društva za električnu rasvjetu’, koje je 1895. godine sagradila električnu centralu i uvelo električnu struju u Varaždin.

14.10.1663. U Krkancu kraj Varaždina rođen je grof Baltazar Patačić, političar, književnik, utemeljitelj čuvenog pijačkog društva ‘Pinta’. Školovao se u Beču, Gracu i Zagrebu, sudjelovao je u ratu protiv Turaka, gdje se isticao junaštvom, predstavljao je hrvatsko plemstvo na krunidbi kralja Josipa Prvog Habsburškog. Od 1693. godine bio je pravni savjetnik u Ugarskoj kancelariji u Beču, od 1707. godine veliki je župan Virovitičke županije. Kao pisac ostavio je u hrvatskoj književnosti vrijedno djelo ‘Diarum’ – dnevnik. U svojem dvorcu u Krkancu kraj Vidovca 1696. godine utemeljio je veselo društvo vinskih doktora pod imenom ‘Pinta’ u koje su bili učlanjeni mnogi ondašnji uglednici među njima i pisac Pavao Riter Vitezović, podban Ivan Rauh i drugi iz plemićkog, činovničkog i crkvenog stališa. Grof Baltazar Patačić umro je u prosincu 1719. godine i sahranjen je u baroknoj kapelici svetog Antuna u Remetincu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije