Grad Ivanec

Na 9. međunarodnoj gljivarijadi više od 150 gljivara iz Hrvatske, Slovenije i Srbije

Gljivarsko društvo Ivanec bilo je sjajan domaćin.

Gljivarsko društvo Ivanec u subotu je, 12. listopada, bilo sjajan domaćin svojim gostima iz 15-ak gljivarskih društava Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji su se okupili na 9. međunarodnoj gljivarijadi.

Nakon okupljanja kod Ribičkog doma, sudionici su u pratnji svojih domaćina krenuli u potragu za gljivama u šume širom našega kraja, od Željeznice i Prigorca do Trakošćana. Budući da su šume već „prokrstarene“ uzduž i poprijeko a vrganji pobrani, u košaricama ih se i nije našlo previše, no zato su ih sudionici napunili drugim gljivama (trubače, sunčanice) te kestenjem.

Nakon povratka dočekala ih je topla okrepa – 50 litara gljivarskog kotlića i 80 litara graha, koji su, nakon pješačenja, itekako prijali na terasi Ribičkog doma.

Po dugogodišnjem običaju, domaćini su gljive naših šuma predstavili na izložbi na kojoj su prikazali oko 230 vrsta gljiva. Svaka gljiva je determinirana, tj. ispod svake je bio naveden njen naziv na hrvatskom i latinskom, uz jasno istaknut status o tome radi li se o jestivoj ili nejestivoj, uvjetno jestivoj, otrovnoj, ljekovitoj, zaštićenoj vrsti itd.

Pozdravne riječi svim je gostima uputio predsjednik GD-a Ivanec Zvonko Turčin. Obratio im se i predsjednik Hrvatskog gljivarsko-mikološkog saveza Branko Bartolić.

– Ova gljivarijada meni je osobno jedna od najdražih i pratim je od samoga početka. Posebna pohvala ide domaćinima na izložbi gljiva. Ona pokazuje da su determinatori napravili odličan posao, a to to znači da smo i mi, u Savezu, postigli svoj cilj njihovim uključivanjem u stručno osposobljavanje za determinatore – poručio je Bartolić.

U ime Grada Ivanca, koji je i ove godine pomogao u održavanju Gljivarijade, sve goste i domaćine pozdravio je zamjenik gradonačelnika Marko Friščić te im poželio dobrodošlicu u Ivanec.

– Nadam ste da ste uživali u obilasku prelijepih šuma i terena ivanečkoga kraja. Drago mi je što ste se odazvali u ovako velikom broju i vjerujem da je to zasluga prvenstveno vaših domaćina, koji su tijekom proteklih godina dokazali da mogu organizirati ovakve manifestacije i prikazati njihovu edukativnu, ekološku i gurmansku stranu – poručio je Friščić te svim sudionicima poželio dobru zabavu i ponovno viđenje dogodine.

Dobro druženje gljivara nastavljeno je uz domaću glazbu i ples. Najljepšom gljivarskom košaricom proglašena je košarica Marine Relić iz Sremske Mitrovice. Najteži vrganj (33 dkg) pronašao je Damir Malizan iz Karlovca, a za najljepšu gljivu proglašena je Prava tigrica (Amanita excelsa(Fr.) Bertill.) koju je pronašao Stevica Dabić iz S. Mitrovice.

Njima su pripale simbolične nagrade – drvene skulpture vrganja koje je izradio ivanečki umjetnik Dario Horbec te promo vrećice koje je osigurala Turistička zajednica Grada Ivanca.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije