Grad Ludbreg

Dječji vrtić Radost obilježio Svjetski tjedan svemira

Odlično.

Od 4. do 10. listopada ludbreški Dječji vrtić Radost, točnije skupina Krijesnice i njihove odgojiteljice Julija Biškup i Sabina Štimac, pridružili su se globalnom obilježavanju Svjetskog tjedna svemira. Kroz razne aktivnosti, polaznici vrtića istraživali su kako svemirska istraživanja i tehnologije mogu pomoći u razumijevanju i ublažavanju klimatskih promjena na Zemlji.

Zaposlenici vrtići projekt su proveli s ciljem upoznavanja djece vrtićke dobi s osnovnim pojmovima iz astronomije i Svemira, te potaknuti njihovu znatiželju o Svemiru. Kroz zabavne, praktične aktivnosti i kreativne metode učenja, djeca su istraživala planete, zvijezde i Svemir na edukativan i zanimljiv način.

– Djecu smo upoznali s karakteristikama putovanja u svemir kroz objašnjavanje pojmova poput rakete, svemirske postaje, centra za kontrolu misije. Naglasak je bio na zanimanju astronauta, izgled opreme, trening, prehrana, kretanje u Svemiru. Također istražili smo i nove pojmove vezane uz svemir, Sunčev sustav, galaksija, crna rupa, meteori, asteroidi, mliječna staza, a također smo ih upoznali s osnovnim karakteristikama pojedinih planeta s posebnim naglaskom na planet Zemlju – rekli su nam u vrtiću Radost.

Kako bi djeci na što jednostavniji način približili cijelu tematiku poslužile su i prigodne priče pa su tako mališani preko „Astronautice Vinke“ doznali više o Sunčevom sustavu i putovanju u Svemir. Dio sobe odgojno-obrazovne skupine preuređen je u svemirsku postaju i prostor je gdje se djeca mogu pretvarati da su astronauti.

– Ova igra bila je važan dio povezivanja učenja s kreativnim razmišljanjem. Djeca su sudjelovala u kreativnoj radionici u kojoj su izrađivali svoje modele Sunčevog sustava. Ovaj praktični pristup pomogao im je da vizualiziraju veličine i položaje planeta u odnosu jednih na druge – kažu u vrtiću.

Korišten je i projektor za zvijezde kako bi se simuliralo noćno nebo. Djeca su bila potaknuta prepoznavati zvijezde i sazviježđa te su naučila važnost Sunca, Mjeseca i zvijezda u našem svakodnevnom životu. Naravno, bilo je tu i pjesama o svemiru, likovnih radionica, a djeca su se okušala i u izradi teleskopa te pokusu lansiranja rakete.

– Djeca su pokazala veliki interes za temu Svemira, često su postavljala pitanja o planetima, astronautima i zvijezdama. Likovne radionice na temu omogućile su djeci da izraze svoju kreativnost, istovremeno učeći imena i položaje planeta. Igre uloga i interaktivne aktivnosti pomogle su u razvoju socijalnih vještina i timskog rada jer su djeca zajedno sudjelovala u “svemirskim misijama”. Sve su planirane aktivnosti i ostvarene, a proučavanje teme Svemira nastavit će se i dalje i proširiti jer je interes djece vremenom postajao sve jači. Projekt je potaknuo njihovu znatiželju i otvorio im umove za koncept Svemira izvan našeg planeta. Obzirom da su aktivnosti bile planirane i provođene kako bi se podupirao razvoj svih razvojnih područja djeteta, možemo reći da je utjecao i na cjelokupan razvoj djece koja su u njemu sudjelovala – ističu u Radosti.

World Space Week Asocijacija (WSWA) je najveća svjetska obrazovna organizacija povezana sa svemirom, pokrenuta od strane Ujedinjenih naroda i Vijeća za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) te Ureda za izvanzemaljske poslove (UN OOSA).

Svjetski tjedan svemira se obilježava svake godine od 4. – 10. listopada, a nacionalni koordinatori rade tijekom cijele godine i pomažu organizatorima događanja te koordiniraju aktivnosti povezane s obilježavanjem Svjetskog tjedna svemira. World Space Week Asocijacija ima nacionalne koordinatore u preko 80 država širom svijeta.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije