katalog izložbe

Predstavljanje kataloga izložbe ‘Bistra kaplja vrednija od zlata’ u petak u Park Boutique Hotelu

Pet
18
18. listopada
13:00
Park Boutique Hotelu
Ulica Juraja Habdelića 6
Varaždin

Sve što vas zanima o povijesti vina.

Loading Događaji

U petak, 18. listopada u 13 sati u varaždinskom Park Boutique Hotelu predstavlja se katalog Bistra kaplja vrednija od zlata – vinska kultura i tradicija varaždinskog kraja, objavljen u nakladi Gradskog muzeja Varaždin uz nedavno održanu istoimenu izložbu. Izložba je bila postavljena u palači Herzer od 7. prosinca 2023. do 15. rujna ove godine, a rezultat je istraživačkog rada Nataše Mihinjač, više kustosice na Etnografskom odjelu GMV-a.

U pratećem katalogu izložbe, o kojem će govoriti autorica Nataša Mihinjač, kroz nekoliko poglavlja obrađuju se tematske cjeline o povijesti vina i njegovu ekonomskom, društvenom i kulturološkom značaju. Iz etnološke i kulturnoantropološke perspektive u tekstovima se istražuje kompleksan društveni kontekst vina – prakse, običaji, vjerovanja i tradicije vezane uz uzgoj vinove loze, proizvodnja vina i njegova konzumacija – dok je iz povijesnog aspekta naglasak stavljen na vinogradarske krize u prošlosti i prekretnice u tradicionalnom uzgoju vinove loze i proizvodnje vina.

Uz predstavljanje kataloga, dio programa posvećen je i temi samoodrživog vinogradarstva kao ključnog pitanja opstojnosti buduće vinske proizvodnje, s brojnim izazovima klimatskog kaosa, zbog čega se traže rješenja u modernim tehnologijama. Može li nam u tome pomoći ideja regenerativnog uzgoja vinove loze ili možda uporaba umjetne inteligencije govorit će enolog Luka Košćak.

Predstavljanje kataloga Bistra kaplja vrednija od zlata održava se u organizaciji Varaždinske županije i Gradskog muzeja Varaždin, dok je izložba realizirana uz financijsku potporu Grada Varaždina.

Najnovije