povijesni štikleci

U 16. stoljeću grofovi Ungnadi terorizirali Varaždince, u obranu im stao kralj

Žalbe građana pokazale su se opravdanima.

15.10.1550. Kralj Ferdinand I. Habsburški imenovao je komisiju od pet članova koja je ispitala veliki broj svjedoka i provela istragu o nasilju koje su nad Varaždincima činili grofovi Ungnadi, vlasnici staroga grada. Komisija je utvrdila da su žalbe građana slobodnog i kraljevskog grada opravdane pa je kralj Ferdinand potvrdio stare varaždinske privilegije i zabranio Ungnadima daljnji teror nad građanima.

15.10.1898. Gradski zastupnici Varaždina na sjednici donijeli su odluku da svaki kućevlasnik u gradu mora plaćati posebni porez kojim će se financirati vatrogasno društvo i nabavljati oprema za gašenje požara. Do tada je Gradsko zastupstvo za rad Vatrogasnog društva iz gradske blagajne davalo po 1600 forinti godišnje.

LISTOPAD 1981.

Sredinom listopada 1981. u prostoru kina “Sutjeska” varaždinski rock glazbenici su održali koncert. Tri najbolja varaždinska rock sastava: “Crna kronika”, “Autoput” i “Bonus” su u dva sata muziciranja pokazali mnogo. Posebno se istaknuo sastav “Crna kronika”. Grupa “Bonus” je se vrlo uspješno vratila na glazbenu scenu nakon šest mjeseci nemuziciranja. Oduševio je i “Autoput”, koji je bio i organizator koncerta. Grupa “Autoput” pokazala je da nije samo najbolja u Varaždinu već i da svojom kvalitetom zaslužuje “ulazak u prvu ligu Yu – rocka”. Ovom izvrsnom koncertu nazočio je velik broj slušatelja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije