rezultati policijske akcije

NIJE ZA POHVALU Policija jučer evidentirala čak 26 vozila nepropisno parkirana na mjesta za osobe s invaliditetom

E to nije lijepo.

Policija u pojačanom nadzoru zbog nepropisnog parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom

Policijska uprava varaždinska provela je 16. listopada operativnu akciju „Nadzor parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom“. U akciji je zabilježeno ukupno 34 prekršaja nepropisnog parkiranja i 13 drugih prometnih prekršaja, pri čemu je 26 vozača nepropisno parkiralo svoja vozila na mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom. Iz policije najavljuju da će i dalje intenzivno nadzirati parkiranje na ovim mjestima kako bi se povećala svijest sudionika u prometu o važnosti poštivanja propisa koji osiguravaju pristupačnost i mobilnost osoba s invaliditetom.

Policijska uprava varaždinska također izvještava da u posljednje vrijeme bilježe povećan broj dojava građana zbog nepropisnog parkiranja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom te zbog nepropisnog korištenja Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

Parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom obično se nalaze u blizini ulaza u zgrade i druge značajne objekte poput banaka, pošta i trgovačkih centara, što često dovodi do zloupotrebe tih mjesta od strane drugih vozača. Osim toga, česte su i zloupotrebe Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, pri čemu članovi obitelji, prijatelji ili druge osobe koriste kartu za parkiranje iako nositelj karte ne upravlja vozilom ili se uopće ne nalazi u vozilu.

Policijska uprava podsjeća da su stupanjem na snagu Zakona o povlasticama u prometu prestale važiti odredbe članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao i Pravilnik o uporabi parkirališne karte za osobe s invaliditetom. Parkirališne karte izdane prema starom zakonu prestale su važiti 15. svibnja 2024. godine, no unatoč tome, još uvijek se mogu zateći vozači koji koriste nevažeće karte ili znakove pristupačnosti prilikom parkiranja na rezerviranim mjestima.

Također je utvrđeno da neki vozači, nakon što im je izdana nova Europska parkirališna karta, nastavljaju koristiti ili prepuštaju nevažeću parkirališnu kartu drugima. Prema članku 8. Zakona o povlasticama u prometu, pravo na Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom imaju osobe s 80 % ili više tjelesnog oštećenja, ili osobe s oštećenjem donjih ekstremiteta od najmanje 60 %. Ovo pravo vrijedi i za vozila udruga osoba s invaliditetom.

Karta omogućuje parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na za to posebno označenim mjestima, no vrijedi samo kad osoba s invaliditetom upravlja vozilom ili se nalazi u njemu.

Za zloupotrebu Europske parkirališne karte predviđena je novčana kazna od 300 do 1 000 eura, a moguće je i privremeno oduzimanje karte u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine. Kazna u istom iznosu predviđena je i za osobe koje neovlašteno koriste parkirališnu kartu ili je odbijaju dati na uvid. Vozači koji parkiraju na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom mogu očekivati kaznu u iznosu od 90 eura.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije