VŽ Kalendar

Godine 1923. na varaždinskim ulicama održane prve motociklističke utrke

U prvoj utrci pobijedio je Josip Cesarec.

28.10.1923. Na varaždinskim gradskim ulicama održane su prve motociklističke utrke. Pobijedio je Josip Cesarec, koji je kao predsjednik biciklističkog kluba „Sloga“ utemeljio motorističku sekciju.

28.10.1913. U Zagrebu je umro slikar Ljudevit barun Ožegović. Rodio se u Varaždinu 1841.godine. Na velikim platnima slikao je povijesne teme i radio oltarne slike od kojih su mu najpoznatije „San baruna Ožegovića“, „Krist predaje ključeve svetom Petru“, „Sveti Pavao i sveti Ivan kao rimski vojnici“. Baruna Ljudevita Ožegovića smatraju jednim od najznačajnijih hrvatskih slikara druge polovice 19.stoljeća.

28.10.1913. Rođen je Ivan Curiš, pravnik, sportski djelatnik. Bio je sudac Okružnog suda u Varaždinu, djelatan u nogometnoj organizaciji i sportsko-ribolovnom savezu Hrvatske, osnivač Centra sportskih ribolovnih društava Varaždin. Objavljivao je članke o povijesti sportskog ribolova. Umro je u ožujku 2003.godine.

28.10.1994. Jedna od najneobičnijih, ali i najvrjednijih znamenitosti Varaždina je i njegovo Gradsko groblje, koje se ubraja u kategoriju prvih pet parkova prirode u Hrvatskoj. Tako je 28. listopada 1994. godine svečano predstavljena knjižica – priručnik o Varaždinskom groblju, autora Slavka Jagačića, poznatog varaždinskog likovnog umjetnika. I ovo, drugo po redu, obnovljeno i dopunjeno izdanje knjižice bilo je posvećeno utemeljitelju i projektantu Varaždinskoga groblja, glasovitom i zaslužnom Varaždincu Hermanu Halleru.

LISTOPAD 1982. Krajem listopada 1982. godine učenici Treće osnovne škole (tadašnja škola Braće Vidović) iz Varaždina boravili su u vinogradima u blizini dvorca Šaulovec i pomagali su u berbi grožđa radnicima SOUR – a Varaždinka. Zbog loših vremenskih prilika berba grožđa je kasnila pa su mladi iz ove osnovne škole pritekli u pomoć kako bi se što prije završilo s potrebnim radovima. Suradnja između škole i SOUR- a Varaždinka trajala je prije toga pet godina. Nakon ove akcije učenici su se uključili i u berbu kukuruza koja je također kasnila zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije