Grad Ludbreg

Radio klub Ludbreg sudjelovao na najvećem svjetskom radioamaterskom natjecanju

Bravo!

U proteklih desetak dana članovi Radio kluba Ludbreg uspješno su odradili dvije akcije. Prvo je postavljena antena „Hex beam“ kod mladog operatora Tea 9A3CLW u Selniku za rad na kratkovalnim opsezima.

– Na veliko zadovoljstvo svih nas antena je proradila bez dodatnih podešavanja. Kao potvrda uspješnog rada antene, Teo je odmah uspostavio kontakt sa radio-amaterskom ekspedicijom s brazilskog otoka Fernando de Noronha koji se nalazi u Atlantskom oceanu. Tijekom proteklog tjedna naš član Velimir (9A2V) pripremio je uređaje i antene za rad na najvećem svjetskom kratkovalnom natjecanju CQ WW. To je najveće radioamatersko natjecanje na svijetu u trajanju od 48 sati – kažu iz Radio kluba Ludbreg.

Više od 35.000 sudionika izašlo je u eter posljednjeg vikenda listopada s ciljem uspostavljanja što više kontakata sa što više različitih DXCC entiteta i CQ zona.

– Na ovogodišnjem natjecanju vodili smo se olimpijskim duhom da je važno sudjelovati. Naš cilj ovogodišnjeg natjecanja nije bio u postizanju što boljeg rezultata, već stjecanje iskustva mladih operatora u velikim svjetskim natjecanjima i radu sa novo nabavljenim radio-uređajem. Sudjelovali su samo mladi operatori pod mentorstvom starijih kolega radio-operatora. U samom natjecanju učestvovali su: Anamarija (9A3CLX), Teo (9A3CLW), Dominic (9A3CJU), Anton (9A3BSO), Simon (9A3CIY) i Roko (9A3CLF). Ostvareno je ukupno 611 veza (kontakata sa drugim radio-amaterima širom svijeta). Na opsegu 7 MHz odrađeno je 20 veza sa 13 zemalja iz 4 zone (ukupno ih ima 40). Na opsegu 28 MHz odrađeno je 225 veza sa 93 zemlje iz 29 zona. Na opsegu 21 MHz odrađeno je 256 veza sa 71 zemljom iz 24 zone. Na opsegu 14 MHz je Roko u roku dva sata odradio 108 veza sa 48 zemalja iz 15 zona. S obzirom da je ovo bilo prvo veliko međunarodno natjecanje u kojima su sudjelovali naši mladi članovi, rezultat je i više nego odličan. Ponukani i ohrabreni ovim rezultatom, stariji članovi Radio-kluba Ludbreg će kao mentori u sljedećem razdoblju izvršiti dodatne pripreme s mladim operaterima, kako bi se u narednom natjecanju, koje je namijenjeno isključivo mladim operatorima, a povodom obilježavanja 70 godina rada Radio kluba Ludbreg, osvojio što bolji plasman na svjetskoj rang-listi – kažu iz Radio kluba Ludbreg.

Daljnji nastavak rada mladih radio-operatora bit će na usavršavanju rada na novom uređaju i promociji dodijeljene jubilarne pozivne oznake 9A70EZA, a sve u sklopu obilježavanja 70 godina postojanja i rada Radio kluba Ludbreg.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije