Sastanak Udruge općina s načelnicima: ‘Ukidanje općina bio bi ishitren potez’

Predstavnici Udruge općina u Republici Hrvatskoj održali su sastanak s načelnicima općina Varaždinske županije u Varaždinu 24. ožujka.

Razgovaralo se o aktualnoj situaciji u hrvatskoj lokalnoj samoupravi, pitanjima njezine reforme i financiranju općinskih projekata.

– U javnosti se često provlači teza da su općine trome i neefikasne, stoga Udruga općina u RH svojim djelovanjem nastoji promijeniti takvu sliku – rekao je predsjednik Bukvić.

Iz tog razloga, u želji za boljom suradnjom, predsjednik Udruge općina izjavio je da očekuje da će uskoro sve općine Varaždinske županije postati članicama Udruge.

U nastavku sastanka govorilo se o ulaganjima u ruralni razvoj.

– Očekujem uskoro 100 milijuna eura, a kompletna mjera je između 200 i 300 milijuna. Tu ima dosta nerazjašnjenog pa smo u dogovorima s novim ministrom Tolušićem. Obećanje je da će mjera biti raspisana u svibnju. To je mjera koju općine čekaju još od 2012. godine. Od najave ove mjere savjetovali smo općine da sva svoja financijska sredstva ulože u projektne dokumentacije. U cijeloj Hrvatskoj općine imaju gotove projekte u iznosu 500 milijuna eura, spremne za aplikaciju. Znamo što to znači za pokretanje gospodarstva. Uvjeren sam da će općine pokazati da su spremne odgovoriti na sve natječaje koji će biti raspisivani – rekao je Bukvić te dodao da će to biti pokazatelj da je ukidanje općina ishitreno.

Načelnik Općine Vidovec i tajnik Udruge općina, Bruno Hranić, dobro je upoznat s problemima na terenu i aktivnostima kojima se oni pokušavaju riješiti.

– Varaždinska županija je u samom vrhu što se tiče izrade projekata. Na našu anketu javilo se 14 općina koje imaju spremne projekte vrijedne 33 milijuna eura. Priprema je započela 2012. godine, a sada tražimo način da se općinama, među kojima je i Vidovec, omogući da zbog isteka građevinskih dozvola ne budu kažnjene zbog svoj promptnog djelovanja. Moramo ukloniti te prepreke, kao i ograničenja kod prijava projekata – rekao je i objasnio da su načelnici općina jako dobro educirani te raspolažu s kadrom certificiranim za pripremu projekata.

– Surađujemo dobro s agencijama, primjerice varaždinska AZRA radi na projektu dječjeg vrtića u Vidovcu. Nitko ne može reći da općine nisu sposobne i da kasne s projektima – zaključio je Hranić na sastanku načelnika općina u Varaždinskoj županiji s predstavnicima Udruge općina u Republici Hrvatskoj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije