Vanja Matković po povratku iz Ugande primila nagradu za najvolonterku godine

U salonu Gradske vijećnice danas je, 21. ožujka, održan prijem za Vanju Matković, najvolonterku 2015. godine prema Udruzi Franjo Košćec. Zbog njene odsutnosti tokom volontiranja u Ugandi posljednjih osam mjeseci, Vanja nije mogla preuzeti svoju nagradu, što je učinila danas.

> Vanja Matković: Volontiranje u Ugandi me usrećuje, radim ono što uistinu volim

> Najvolonteri: ‘Volontiranje više usrećuje mene nego djecu kojoj pomažem’

Vanja se iz Ugande vratila 5. ožujka, a tamo je boravila od 7. travnja 2015. godine. Nagradu su joj uručili gradonačelnik Habuš i predstavnici Udruge Franjo Košćec, koji su joj tim putem čestitali na hrabrosti i plemenitosti te joj darovali simboličan dar za njen predan rad s djecom Ugande.

– Posljednjih osam mjeseci je bilo najbolje razdoblje u mom životu, iako je bilo mnogo tužnih trenutaka. Volontirala sam u sirotištu, gdje sam pomagala u svakodnevnim aktivnostima poput socijalizacije djece, radili smo na prevenciji side, vodila djecu u školu, kupala ih, vadila im parazite, ali i tražila napuštenu i bolesnu djecu po okolnim mjestima i zapravo smo ih spašavali od sigurne smrti – ispričala je Vanja.

Iako ističe kako joj je to bilo najbolje razdoblje života, ispričala je kako je se i sama zarazila nekoliko puta raznim bolestima, pa je tako dva puta imala parazite, borila se s malarijom također dva puta, a jednom je oboljela i od tifusa. Kako kaže, rado bi se ponovo vratila u Afriku.

– Razmišljam o trajnom preseljenju i pronalasku posla tamo, ima mnogo nevladinih organizacija i projekata koje podupire UN, tako da se može pronaći neki posao što bih iskreno jako željela – istaknula je.

Vanja je rekla kako to sve ne bi bilo moguće da joj nije ostalo nešto ušteđevine nakon završenog studija kliničke psihologije u Chicagu, a da su njeni roditelji odlukom o odlasku u Afriku bili maksimalno šokirani, ali i oduševljeni.

Bila je jedina volonterka iz Hrvatske, a živjela je u selu Mutai, koje nema struje i vode, dok joj se prehrana sastojala uglavnom od riže i graha, dok meso gotovo uopće nije jela, a kako je rekla, možda i bolje, obzirom u kakvim uvjetima žive u Ugandi.

Osim Vanje, najvolonterima Grada Varaždina u izboru Udruge Franjo Košćec proglašene su još Ida Šnidarić, Kristina Kučan Milec, Sanja Buhin i Verica Trupković, koje su svoje nagrade i priznanja preuzele još početkom prosinca 2015. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije