FOTO Šetnja uz Dravu: Vjesnici proljeća nisu samo cvjetovi, već i gljive!

Prelijepo ranoproljetno vrijeme mnogi su stanovnici naših krajeva iskoristili za boravak na otvorenom. Neki su prionuli vrtlarskim radovima, neki krenuli put planina, a neki tek uživali u druženju u vikendicama ili na terasama kafića… Mogućnosti je nebrojeno, proljeće kuca na vrata i ostati unutar četiri zida ravno je grijehu.

Šetnja uz Dravu omiljen je izbor velikog broja Varaždinaca i Varaždinki. Jedni na sunce izvode svoje kućne ljubimce, drugi džogiraju po nasipu uz kanal, treći istražuju šumske puteljke… No posebnu ljepotu krije staro riječno korito, zajedno s pravim bogatstvom života, iako je proljeće tek na početku.

U šumarcima uz Dravu tako je moguće pronaći i prve proljetne gljive, češke smrčkovice, iznimno ukusne, ali i strogo zaštićene! Zeleno-smeđi tepih prošaran je mjestimice još uvijek i crvenim peharčekima, jednim od rijetkih zimskih gljiva, a na srušenim stablima svoje mjesto pronalaze i razne druge vrste…

Od vjesnika proljeća visibabe su već dugo tu, jednako kao i zvončići i ljubičice. Tu je i bijela šumarica, a pojavljuje se i ljekoviti plućnjak, već cvijeta, ali listovi su još maleni pa je odbio fotografiranje jer nije u najreprezentativnijem izdanju.

Nakon umora od šetnje šumama i šumarcima, odmor je najbolje potražiti na šljunčanim dravskim obalama. Voda će, uz glasan žubor, nizvodno odnijeti sve suvišne misli koje ste sa sobom donijeli iz grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije