Tri posto: Crkva se odrekla 10 milijuna kuna u korist prijevoza učenika

I ove godine, na zamolbu Vlade RH, hrvatski su biskupi odgovorili da su spremni svotom od 10 milijuna kuna sudjelovati u pokrivanju dijela troškova školskog prijevoza učenika. Budući da se radi o međunarodnom ugovoru, sama provedba ovog odricanja zahtijeva određenu proceduru koja je u tijeku.

Stoji to u priopćenju tajništva Hrvatske biskupske konferencije, objavljene na njezinim internetskim stranicama.

– Sukladno međunarodnom Ugovoru o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske od 9. listopada 1998. Katolička Crkva u Hrvatskoj svake godine dobiva određeni iznos iz državnog proračuna. U proteklom razdoblju u nekoliko navrata, na zamolbu Vlade RH, Katolička Crkva odrekla se određenog iznosa želeći dati svoj doprinos napose u vremenu krize. I ovom gestom, kao i kroz svoje razne pastoralne, obrazovne i karitativne projekte, Crkva želi pripomoći obiteljima i omogućiti djeci i mladima da imaju što dostupnije školovanje – poručuju biskupi.

Koliko će navedeni iznos biti dovoljan da ‘popuni proračunsku rupu’, neizvjesno je. Naime, u državnom proračunu za 2014. godinu za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca bilo je osigurano 350 milijuna kuna. Prošle godine taj je iznos bio 325 milijuna, a ove prvotno je, podsjetimo, bio planiran 231 milijun, a za iduću godinu tek 150 milijuna kuna. Ipak, nakon reakcije političkih partnera i javnosti, Vlada je odlučila revidirati te brojke.

Uglavnom, u odnosu na lanjski proračunski iznos od 325 milijuna kuna, kojim je država subvencionirala 75% troškova prijevoza, spomenutih 10 milijuna čini oko tri posto. Usporedbe radi, Varaždinska županije godišnje je iz svoga proračuna dodatno izdvajala dva milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije