Kreće izrada studije isplativosti modernizacije sustava grijanja u Varaždinu

Na današnjoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Habuš, direktor Vartopa Dubravko Vrdoljak i gradski vijećnik Mladen Hižak predstavili su projekt izrade studije isplativosti izdvajanja iz toplinskih sustava sukladno Zakonu o tržištu toplinske energije.

Kako je rečeno na konferenciji, cilj izrade studije je olakšati građanima odluku o prelasku s grijanja putem kotlovnice na etažno grijanje, odnosno modernizaciju postojećih kotlovnica i pripadajućih sustava.

Prema riječima direktora Vartopa, 1270 stanova u Varaždinu, odnosno 27 zgrada, griju se putem kotlovnica, a studija isplativosti bi trebala objektivno i informativno prikazati alternativnu kako bi građani lakše odlučili koji sustav grijanja im najviše odgovara.

Sama izrada studije je procjenjena na otprilike 2 do 3 tjedna trajanja nakon raspisivanja natječaja koji traje tjedan dana, a nakon toga će se krenuti na raspravu koja bi trebala pokazati hoće li građani preći na etažno grijanje ili žele ostati na postojećem, uz modernizaciju sustava kako bi se smanjili troškovi grijanja.

– Ovo je direktna pomoć našim sugrađanima koji su još uvijek na sustavu kotlovnica. U međuvremenu je došlo do promjene Zakona o tržištu toplinske engergije i data je mogućnost da je dovoljno 90 posto suvlasničkih udjela da se pređe na neki novi sustav grijanja, a on propisuje da je potrebno napraviti studiju isplativosti iskapčanja iz postojećeg sustava. Da taj trošak građani ne podnose sami, Grad na inicijativu gradskog vijećnika Mladena Hižaka i tvrtke Vartop učljučili su se u narudžbu studije koju će izraditi oni koji imaju certifikate za to i na taj način direktno pomoći našim sugrađanima hoće li ostati na postojećem sustavu, ići u modernizaciju postojećeg sustava ili preći na etažno grijanje – rekao je gradonačelnik Habuš.

Kako je rekao vijećnik Mladen Hižak, studija će dati financijski odgovor na pitanje isplati li se prelaziti na druge sustave grijanja.

– Prelazak je invidualan pristup, prelaskom na novi sustav grijanja dobiva se 20 do 25 posto uštede jer su postojeći sustavi stari, a ovisi i o izolaciji gdje se mogu postići uštede i do 50 posto, naravno sukladno ulaganju, ali većinom, uštede ovise o ponašanju građana – rekao je Mladen Hižak.

Cijeli projekt će financijski poduprijeti Vartop zajedno s Gradom.

– Ovom studijom dajemo novu šansu i novi model da vide građani i odluče što će im biti isplativije. Nakon izrade studije i predstavljanja rezultata, oni će sami odlučiti koja im je opcija prihvatljivija. Mogu vam reći da mnogi žele vidjeti rezultate i da će ostati na postojećem sustavu, ali će ga se morati modernizirati – zaključio je Dubravko Vrdoljak, direktor Vartopa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije