NAPOKON! Kreće projekt dogradnje Šeste osnovne vrijedan 12 milijuna kuna

Nakon godina čekanja čini se da bi varaždinska Šesta osnovna škola u rujnu mogla započeti s jednosmjenskom nastavom, obzirom da kreće dogradnja te škole. U planu je izgradnja sportske dvorane, učionica i blagovanice, a projekt su danas, 8. ožujka, najavili varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i ravnatelj škole Mario Stančić.

– Škola već dugo vremena radi na osiguravanju materijalnih uvjeta za rad, obzirom da sadašnji prostorni kapaciteti nisu dovoljni. Idejnih projekata je do sad bilo, no bili su neuspješni, a sad će se napokon realizirati – istaknuo je ravnatelj Stančić.

– Najvažnije je riješiti problem blagovaonice u kojoj se do sad posluživalo pet obroka, a taj će se broj dogradnjom smanjiti na tri. Problem je i školska sportska dvorana koja nije dostatna. U novoj će učenici redovito imati sat Tjelesno-zdravstvene kulture, ali i mogućnost izvannastavnih sportskih aktivnosti. Sve je to važno ako učenike želimo uvesti u cjelodnevnu nastavu – dodao je.

Idejni projektant, Darko Brezovec, predstavio je ukratko projekt.

– Dogradnjom ne zadiremo u strukturu postojeće škole, tako da za vrijeme odvijanja radova učenici neće biti izloženi opasnosti. Radovi će se izvršavati s istočne strane, a u planu je proširenje blagovaonice 50 metara kvadratnih.

Brezovec je istaknuo i da će škola dobiti novi ulaz od strane Ulice Miroslava Krleže, tako da će se smanjiti gužve u jutarnjim satima koje sad vladaju u Ulici Dimitrija Demetra.

– U centru će biti dvorana u dva dijela, s dvije ženske i dvije muške svlačionice te sanitarnim čvorom. Novost koja do sad nije prisutna ni u jednoj školskoj dvorani bit će svlačionica prilagođena sportašima invalidima.

Dvorana se, opisao je projektant, nastavlja s postojećom zgradom škole, no omogućen je novi ulaz, tako da se u dvoranu može ulaziti i kad škola nije otvorena.

– Površina prizemlja i kata je ista, tako da je gradnja racionalna. Dvorana je dvoetažna, a iznad će biti smještene učionice i multimedijalna prostorija koja bude knjižnica, a u njoj će biti moguće održavati predavanja i prezentacije. Bit će napravljene učionice i kabineti iz informatike, biologije te opremljenija učionica s kabinetom za kemiju.

Nakon dogradnje od 1.993,67 metara kvadratnih, kvadratura škole će iznositi 6.230,06 metara, izneseno je prilikom izlaganja.

– Dogradnja bi, osim jednosmjenske nastave, omogućila i podjelu škole na logičke cjeline – u jednom bi se dijelu odvijala razredna, a u drugom predmetna nastava – dodao je ravnatelj.

Gradonačelnik Čehok istaknuo je zadovoljstvo projektom.

– Projekt se već oteže šest godina, no ozbiljno smo ovome prionuli, tako da se nadam da bi s dogradnjom mogli početi ove godine, najbolje tijekom ljetnih praznika, nakon 15. lipnja, a završetak dogradnje planiran je u rujnu. Međutim, da umirim roditelje i nastavnike, gradnja škole neće utjecati na izvođenje nastave – istaknuo je.

Grad će, dodao je, za dogradnju izdvojiti oko 12 milijuna kuna, a način finaciranja bit će kredit, što je predviđeno u Proračunu Grada.

– Uz obnovu elektroinstalacija na Petoj osnovnoj i projekt energetske učinkovitosti, stvorit će se materijalne pretpostavke za školu otvorenih vratiju. Važno je da djeca školu ne doživljavaju samo kao mjesto učenja, već i življenja – zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije