DAN ŽENA Saznajte kako se 1976. godine slavilo žene, majke, radnice, borce!

– Žena je uvijek težila za jednakošću, za ravnopravnošću, za oslobađanjem ličnosti, ona se borila protiv eksploatacije čovjeka po čovjeku, a s njom usporedo vodila borbu protiv rata za pravo na život i slobodu svakoga, i baš ta sloboda, to oslobađanje čovjekove ličnosti, čini ženu ravnopravnim društva – pisalo je 1976. u Varaždinskim vijestima u tekstu Za potpunu ravnopravnost.

Slavio se te godine, 8. ožujka, Međunarodni dan žena, no također je to bila i Međunarodna godina žene.

Kako se u Varaždinu slavilo Dan žena, točnije 8. mart, te davne, 1976.?

Kalnik i Varteks

U tvornici Kalnik otvoren je na sam Dan žena radnički restoran koji je, kako piše, ‘očit dokaz stalnog napretka ovog pretežno ženskog kolektiva’.

Osim u Kalniku, Dan žena slavio se i u postrojenju Varteksa. Pjesnikinje su recitalima oduševile radnice i radnike Varteksa, a uz to je postavljena i izložba rukotvorina.

– Veoma dobar prijam žena pjesnikinja među radnim ljudima Varteksa te srdačan susret umirovljenih žena boraca koje su u razgovoru s društveno-politički aktivistkinjama Varteksa evocirale uspomene iz svojeg revolucionarnog djelovanja, samo je potvrdilo da ovaj oblik svečanosti u povodu Dana žena treba i u budućnosti njegovati – pisalo je.

Također je organiziran i glazbeni događaj, a zvijezde su bile Vera Ivković i Usnija Redžepova. Sportaši su se također pridružili proslavi pa su organizirani rukometni i odbojkaški turnir te gađanje iz zračne puške.

Slava hrabrim ženama

Dio novinskog prostora dobile su i značajne žene tog vremena, ali i žene koje su sudjelovale u Narodno oslobodilačkoj borbi.

Tako je tekst U smrt Internacionalom posvećen Mariji Vidović Abesinki, jedinoj narodnoj heroini na području Varaždinske županije. Borila se protiv fašista i ustaša cijeli život, a njezina je smrt slikovito opisana.

– Oko tri sata ujutro ustaše su opkolile partizane i pozvale ih na predaju. Odgovorili su mitraljezima. Tri su sata usjpjeli izdržati. Kad im je ponestalo metaka iz hrabrih partizanskih grla zaorila se Internacionala. Glas mlade partizanke Marije najdulje se čuo. A onda je utihnuo. Posljednji metak sačuvala je za sebe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije