Mladi Nikola Jakupec s ‘Rudaka’ već ima objavljen roman, i to na engleskom!

Broken Triangles naziv je knjige mladog autora Nikole Jakupeca predstavljene u utorak, 1. ožujka, pred mnoštvom okupljenih u prostorijama knjižnice Graditeljske prirodoslovne i rudarske škole.

Ono što je posebno u ovoj vijesti je što je Nikola Jakupec učenik 4. gim razreda te škole, a već je imao priliku predstaviti svoj autorski prvijenac, pisan, uz sve to, na – engleskom jeziku!

Broken Triangles roman je o mladiću koji sa svojom obitelji seli iz Hrvatske u Sjedinjene Američke Države. U novom okruženju susreće se s novim izazovima, nenadanim prijateljstvima i dotad nepoznatim situacijama, koje mu pomažu da otkrije sam sebe, rečeno je na predstavljanju.

Predstavljanje knjige voditeljski je odradio profesor Radovan Radiković, a o knjizi su govorile profesorica hrvatskog jezika Valentina Pranjić i profesorica engleskog jezika Ivana Jurković.

Valentina Pranjić upoznala je okupljene učenike i profesore sa izdavaštvom u Hrvatskoj i s problemima s kojima se susreću mladi neafirmirani pisci koji žele izdati svoje djelo. Pohvalila je Nikolin rad te istaknula ulogu knjige kod mladih danas.

Ivana Jurković, koje je i lektorirala roman, predstavila je prisutnima žanr kojem pripada knjiga mladog pisca – ‘young adult fiction’ te se osvrnula na Nikolin superiorni pisani izraz na engleskom jeziku.

– Sigurno je da vrlo mali dio njegovog znanja engleskog proizlazi iz škole i sasvim je evidentno da je on neprekidno u kontaktu s jezikom, na bilo koji način. Upravo to ključno je kod učenja stranog jezika, okružiti se jezikom na svakom koraku, zavoljeti ga, i na kraju krajeva, napisati knjigu. Zašto ne? – rekla je profesorica Jurković.

Tijekom predstavljanja knjige, autor je odgovorio na brojna pitanja vezana uz inspiraciju, odabir jezika romana i planove za budućnost, a posjetitelji su mogli uživati u kraćem ulomku iz knjige u interpretaciji učenice 2. gim razreda Nine Martinez.

Nikola je iznio i svoje motive i razloge koji ga tjeraju na kreativno stvaranje.

– Pišem zato što mi je zanimljivo izmišljati priče. Isto tako, da obradim neke teme koje mi se čine trenutno aktualne i da iz njih izvučem neku poantu. Moje su knjige pisane engleskim jezikom jer mi je jednostavno zanimljivije tako pisati, mislim da se neke stvari mogu bolje izreći na tome jeziku. Samim time, potencijalna publika mi je veća. Inspiracija dolazi ponajviše iz svakodnevnog života i mojih promišljanja. Većina stvari koje mi se dogode u životu prije će ili kasnije biti u mojim djelima – kaže mladi autor.

Knjigu Broken Triangles izdao je sam autor putem platforme Lulu (www.lulu.com), gdje se knjiga izdaje i prodaje na zahtjev, isključivo putem internetske kupovine.

Na kraju predstavljanja Nikola Jakupec dva je potpisana primjerka predao školskoj knjižnici.

Kako doznajemo, Nikola ima planove i za buduće radove, iako su oni tek u nastajanju.

– Budući planovi još nisu posve razrađeni. No jedno je sigurno, nemam nikakvu namjeru prestati pisati – najavljuje Nikola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije