Udruga Izražena organizira prvi performans povodom Dana žena, 8. ožujka

​​Dan žena tradicionalno se obilježava poklanjanjem cvijeća ženama, no Dan žena nešto je sasvim drugo – borba za ljudska prava. Udruga Izražena tim će povodom pripremiti prvi događaj kojim će otvoriti svoje djelovanje na varaždinskoj kulturnoj sceni. Riječ je o kazališnom performansu u utorak, 8. ožujka u 18 sati ispred Gradske vijećnice u Varaždinu gdje performans započinje, nastavlja se kroz Ulicu Ivana Gundulića, a završava u Ulici Jurja Habdelića.

Performans je u režiji Ksenije Krčar, a okupit će profesionalce i amatere, žene i muškarce te će biti svojevrsni hommage borbi za ljudska prava kroz reminiscenciju stvarnog događaja koji je prethodio ravnopravnosti koju žene uživaju danas.

Naziv performansa je Mi smo art, što je premetaljka od Osmi mart, a čime se želi istaknuti glavna djelatnost udruge – kulturni i umjetnički sadržaji, ali i napraviti distinkcija te naglasiti da žene nisu imale uvijek mogućnost da se bave onim što vole i žele, nisu imale mogućnost da se izraze. Neke nemaju ni danas.

– Osmi mart – Dan žena kroz povijest je izgubio svoju ideološku osnovu i pretvorio se u poklanjanje cvijeća ženama, svodeći tako žene, apele za mir, borbu za ravnopravnost spolova i borbu za radnička prava na čisti objekt i paradoksalno dokazujući da su žene i dalje samo pripadnice ‘ljepšeg spola’ – stoji u najavi događaja.

Nakon performansa u Medinoj škrinji priprema se Izraženi Party uz slušaonicu ženskih glazbenica (Morana Krpan) i video Anje Strelec posvećen ženama.

Udruga Izražena osnovana je u cilju promicanja, razvitka i unapređenja suvremene kulture i umjetnosti, prava žena, ljudskih prava i autorskih prava, rodne i seksualne ravnopravnosti, međunarodne suradnje, odgoja i obrazovanja u skladu sa sekularnom državom, znanosti, istraživanja u područjima kulture, umjetnosti i ljudskih prava, održivog razvoja i razvoja lokalne zajednice.

Članice i osnivačice udruge Izražena, ujedno i Upravni odbor udruge su Ksenija Krčar (predsjednica), Sandra Malenica (potpredsjednica), Maja Kireta, Morana Krpan, Anja Strelec i Iva Tkalec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije